Panforte di Siena

Panforte este un traditional desert de Craciun, continand fructe si nuci, care dateaza din secolul al 13-lea si este originara din Siena, regiunea Toscana.

Numele original al Panforte a fost "panpepato" (paine piperata), ca urmare a piper puternic, folosit in desert. Panforte di Siena” are un gust plin caracteristic si o consistenta ferma. La taiere, aspectul este lucios, caracterizat de culoarea alba a cremei de migdale, de culoarea verde-intens a chitrei confiate, de culoarea portocalie a portocalei confiate si de culoarea pepenelui copt si confiat. Migdalele intregi sunt bine distribuite, produsul fiind tipic moale. La mestecare, consistenta depinde de diversele componente, deoarece structura fibroasa a migdalelor se imbina cu structura moale a fructelor confiate si a aluatului care le leaga. Gustul caracteristic este dat de diversele arome ale ingredientelor, evidentiate si legate de amestecul de condimente.

Renumele de netagaduit al produsului „Panforte di Siena” isi are originea in afirmarea sa ca prajitura tipica si de neinlocuit la sarbatorile Craciunului. Prajitura „Panforte di Siena” este, poate, cel mai impunator ambasador al gastronomiei traditionale a Sienei. Cunoscuta in intreaga lume, are o istorie ale carei origini trimit direct la epoca medievala. Utilizarea cu pricepere si din abundenta a condimentelor in aluat reflecta faptul ca „Panforte di Siena” isi are originea in Siena, condimentele fiind comercializate inca din Evul Mediu dintr-o pozitie absolut predominanta de orasul Siena, gratie pozitie strategice a orasului, unul dintre cele mai bogate si dezvoltate din Europa, aflat de-a lungul rutei numite „Via Francigena”. Calitatea, abundenta si priceperea in utilizarea condimentelor au constituit, de-a lungul secolelor, motive de mandrie pentru manastirile si negustorii de condimente din Siena si este ilustrativ faptul ca cele mai renumite fabrici de „Panforte di Siena” sunt in multe cazuri rezultatul transformarii unor vechi pravalii locale specializate in condimente.

Teritoriul Sienei a fost intotdeauna caracterizat de o productie abundenta de grau, si deci de faina (mai ales in zona terenurilor argiloase-calcaroase numita „zona delle crete”), de fructe uscate (indeosebi migdale si alune) si de miere. Chiar si unele fructe confiate dezvaluie, atat prin utilizare, cat si prin origine, caracteristici legate de Siena. O trasatura deosebita a prajiturii „Panforte di Siena” este, de exemplu, interesanta utilizare a pepenelui. Aceasta se datoreaza prezentei tradiționale pe acest teritoriu a unui soi local, denumit „zatti”, despre care producatorii de Panforte au descoperit ca era foarte potrivit pentru confiere, datorita cojii foarte subtiri si pulpei deosebit de dulci si cu o culoare foarte intensa. Asadar, pepenii au fost cultivati mult timp pe suprafete extinse din jurul Sienei tocmai pentru a fi utilizati pentru productia de „Panforte di Siena”Prima fabrica producatoare de „Panforte di Siena” a fost infiintata de Natale Pepi la 1810, in urma desfiintarii de catre regimul lui Napoleon a farmaciei spitalului Santa Maria della Scala. O mentiune deosebita este oferita de ghidul publicat de Touring Club Italiano in 1931, care confirma imensa reputatie a produsului: „Patiseriile din Siena se mandresc cu o specialitate de renume universal, extrem de celebra prajitura Panforte di Siena”