Carne de miel cu denumirea de origine „PRES-SALES DE LA BAIE DE SOMME”

Carnea cu denumirea de origine „Prés-salés de la baie de Somme” DOP, Franta, provine de la miei in varsta de pana la 12 luni, crescuti pe mlastini saraturate timp de minimum 75 de zile.

Berbecii reproducatori apartin raselor „Suffolk”, „Hampshire”, „Roussin”, „Ile de France”, „Rouge de l’Ouest”, „Boulonnais” si Vendéen”. Cu exceptia unor cazuri specifice de repopulare a turmei, declarate organismelor de supraveghere competente, femelele reproducatoare provin din oi crescute pe mlastini saraturate, in ferme autorizate sa exploateze mlastinile sa raturate pentru activitati de pasunat. Carcasele trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici: greutate minima: 16 kg; conformatie: profil rectiliniu la subconcav si dezvoltare musculara de nivel mediu la inalt (clasa U, R sau O din grila EUROP); stare de ingrasare: usoara, pana la completa (clasa 2 sau 3 din grila EUROP); grasime externa si interna cu consistenta ferma si avand culoarea de la alb la alb-crem. Carnea se distinge prin culoarea sa roz. Ea ramane extrem de suculenta pe parcursul gatirii si pastreaza aceasta caracteristica pe toata durata masticatiei, oferind arome intense si persistente.  

Mieii si berbecii se hranesc in principal prin pasunatul maritim pe mlastinile sarsturate. Cresterea mieilor presupune 3 etape succesive. Prima etapa este o perioadă postnatala, pe parcursul careia hrana mieilor consta in principal din laptele matern. Aceasta perioada are o durata cuprinsa intre minimum 60 si maximum 90 de zile. in partea de inceput a vietii animalului, laptele matern poate fi suplimentat cu lapte praf, furaje sau concentrate. A doua etapa este o perioada de pasunat maritim de minimum 75 de zile, cu minimum 4 ore de pasunat pe zi, dintre care 60 de zile cu minimum 7 ore de pasunat pe zi, pe parcursul careia mieii raman in sectoarele autonome de pasunat identificate. Perioada de pasunat maritim poate fi întrerupta fie la sfarsitul zilei, atunci cand animalele se intorc pe parcelele de evacuare aflate la mai putiin de un kilometru de sectorul autonom de pasunat utilizat, fie atunci cand mlastina saraturata este acoperita de apele mareelor de primavara, iar animalele se intorc pe parcelele de evacuare. Pe parcursul perioadei de pasunat maritim este interzisa hranirea animalelor cu concentrate, furajele fiind singurul supliment alimentar permis in hrana mieilor si a berbecilor. Zilele în care animalele sunt adunate pe parcelele de evacuare nu sunt considerate zile de pasunat maritim. 

A treia etapa este o perioada facultativa de finisare cu o durata care nu trebuie sa depaseasca o zi la fiecare 4 zile de pasunat maritim sau un total de 6 saptamani. Mieii care parcurg o etapă de finisare primesc o hrana pe baza de furaje si de concentrate. In cazul mieilor finisati, perioada de pasunat maritim – inclusiv zilele in care mlastina saraturata este acoperita de mareele de primavara – reprezinta cel putin jumatate din durata de viata a animalului. Cantitatea totala de furaje si cel puțin 65 % din cantitatile de hrana uscata distribuite zilnic trebuie sa provina din aria geografica identificata si de pe parcele ale caror soluri sunt compuse din sedimente marine recente de joasa altitudine si supuse aerosolilor marini. Furajele se compun din iarba proaspata, pascuta sau conservata sub forma de fan sau faneata cu un continut de substanta uscata de peste 50 %, din radacini si tuberculi si din legume. Concentratele se compun din cereale, tarate de grau, turte de soia, rapită, floarea-soarelui si in pulpa de legume, melasa, lucerna uscata, suplimente minerale si vitamine.