Laptele "Sanidad Comprobada" livrat direct din ferma


Model de produs STG din clasa "Alte produse de ferma", din Spania

 

Descriere a metodei de productie.

Laptele certificat este un produs cu titlul "Sanidad Comprobada", si ambalat la ferma.

 

Facilitati pentru obtinerea materiei prime.

In obtinerea de lapte crud, conditiilor de igiena, de muls, de adapost, de echipament, de personal si productie, sunt conforme cu cele din codul general de igiena si de sanatate stabilite de catre comunitatea europeana si de legislatia nationala.

Laptele trebuie sa provina de la exploatatiile agricole ganaderias si / sau Sanidad Comprobada, care prezinta Dovada de Sanatate iar vacile  apartin unei rase pure.

In acest sens bovine trebuie sa fie supuse controlului oficial.

Animalele de turma trebuie sa fie identificate in mod clar individual, pentru acest scop.

De asemenea, bovinele trebuie sa fie libere de bruceloza, Perineumonía, mastita, tuberculoza, si leucoza Trichomoniasis.

Ferma trebuie sa tina o evidenta a controalelor pentru lapte, de grasime si de calitate pentru a verifica daca depasesc standardele de calitate si performanta stabilita.

 

Ferma va avea standuri de tip deschis sau inchis, precum si urmatoarele anexe:

a) Camera speciale dotate cu mulsul mecanic, furtun pentru curatarea inainte de fiecare muls, si un sistem pentru a permite trecerea lapte  direct in rezervor, fara nici un contact cu mediul ambient.

b) Nursing

c) Teste de laborator si determinari de analiza de lapte.

d) Loc de filtrare, daca este cazul, instalatii sanitare, de racire, de ambalare si de inchidere.

e) Depozitare la rece pentru conservarea laptelui imbuteliat, cu o capacitate de productie de cel putin o zi.

f) Curte si padoc pentru animale.

Stabilimentul de tip inchis are o capacitate de 20 - 30 metri cubi pe cap de animal, in functie de caracteristicile climatice ale regiunii (nu mai mic de 16 metri cubi). Aerisirea trebuie sa se faca automat.

 

Metoda de preparare

Laptele proaspat este certificat ca lapte crud si lapte pasteurizat.

Laptele crud dupa muls trebuie sa respecte urmatoarele: curatenia laptelui prin filtrare, racirea la o temperatura mai mica de 4 grade C; ambalat in containere sau recipiente curate; depozitare si pastrarea pentru livrare la temperatura de maxim 4 grade C.

Laptele pasteurizat trebuie sa respecte urmatoarele conditii: este muls mecanic; este filtrat; sa fie pastrat in rezervorul de stocare la maxim 6 grade C pana in momentul  pasteurizarii. Pasteurizarea, se face prin incalzire uniforma a laptelui la cel putin 72 grade C .

Etichetare si ambalare, se va face in recipiente sigilate sau in pachete etanseizate mecanic sau automat in conformitate cu Legislatiea comunitara si nationala.

 De asemenea, laptele crud certificat, trebuie sa fie vandut in cel mult douazeci si patru de ore de la ambalare.

 

            Caracteristici organoleptice:

  • Culori standard alb sau usor galbuie.
  • Miros si gust caracteristic.

 

Caracteristici fizice şi chimice:

  • Grasimi: min 3,5% din greutate.
  • Punctului de congelare: maxim - 0.52 grade C
  • Proteine: minim 3,2% din greutate.
  • Lactoza: minim 4,2% din greutate.
  • Ash: 0.65% minim de greutate.
  • Aciditatea: 0.19 g max/100 ml de lapte, exprimat in acid lactic.
  • Impuritati macroscopice: 0 grade, in functie de dimensiunile de impuritati.
  • Total lipsa de reziduuri de antibiotice si antiseptice.

 

Caracteristici microbiologice:

a) Lapte pentru consumul direct sau pentru obtinerea de lapte pasteurizat:

·         Continut de bacterii la 30 grade C (+ -1 ° C): maxim de 50000 pe ml

·         Continut in celule somatice: maxim de 200.000 pe ml

b) Lapte pasteurizat:

·         Continut de bacterii la 30 grade C (+ - 1 ° C):  maxim de 30000 pe ml.

 

Intregul procesul, de la muls la imbuteliere, are loc la ferma de circuit inchis, imediat, in mod continuu si in conformitate cu controalele stricte. Prin urmare, laptele isi mentine din plin valoarea nutritiva, fiind un produs alimentar absolut natural, cu minimum de prelucrare si de comercializare.

Distributia laptelui certificat este traditionala prin livrare acasa la client datorita  termenului scurt de valabilitate. Livrarea se efectueaza in zona aproapiata de centru de productie.

Controlul caracteristicilor specifice, se face in Spania de catre Asociatia Nationala, organism profesional, format din reprezentanti ai fermelor producatoare.

Asociatia are un director general si un consiliu de administratie, acesta din urma, constand din un presedinte, secretar, trezorier.

Pentru a urmarii, Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei, imputerniceste inspectorii, care actioneaza impartial si independent, in a controla producatorii. Analiza de verificare a caietului de sarcini trebuie sa fie efectuate in laboratoare oficiale sau private recunoscute oficial. De asemenea, producătorii de lapte in cadrul asociatiei au un statut in care sunt cuprinse responsabilitatile si actiunile specifice prin care le sunt aparate interesele in certificarea laptelui livrat direct din ferma.

 


Cautare