Camembert de Normandie

Branza Camembert de Normandie (marca inregistrata DOP) face parte din familia de branzeturi frantuzesti cu crusta inflorita si miez moale, apreciata de multi consumatori si s-a raspandit tot mai mult in lume.

Caracteristici organoleptice: coaja subtire, acoperita uniform cu mucegai alb cu nuanta albastruie, pe alocuri, pete mici rosii; pasta compacta fara ochiuri de maturare, untoasa, fina, se intinde pe paine; gustul si mirosul placut, aromat, asemanator ciupercii champion. Materia prima folosita este laptele de vaca integral. Acesta trebuie sa fie proaspta si de buna calitate. Continutul in grasime are o influenta deoasebita asupra calitatii branzei.

Preocesul tehnologic consta in: pasteurizarea laptelui; racire la 38 grade C – insamantare cu maia si cu mucegai caracteristic; maturare 30 de minute; inchegare la 30 grade C in circa o ora; prelucrarea coagului la marimea nucilor; eliminarea partiala a zerului; turnarea in forme perforate a coagulului cu zer; autopresarea; saramurarea; zvantarea la 16 grade C cu umiditate de 75-80 %. In aceasta perioada de 10 zile incepe dezvoltarea mucegaiului superficial de culoare alba lucioasa. Maturarea dureaza apo 8-15 zile la 11-16 grade C si umiditate de 85-90%.