Prajitura cilindrica „Salzwedeler Baumkuchen” (IGP)

Prajitură cilindrica stratificata „Salzwedeler Baumkuchen” (IGP), Germania, este alcatuita din straturi individuale inegale, dantelata neregulat.

Una dintre caracteristicile produsului „Salzwedeler Baumkuchen” o constituie dispunerea aluatului copt în straturi succesive, fapt care confera prajiturii, la taiere, aspectul unor „inele de copac”.  Inaltimea unei „Salzwedeler Baumkuchen” poate fi de cel mult 90 cm, iar diametrul de pana la 40 cm. Pe dinauntru, este gol, diametrul cavitatii putand ajunge la 20 cm. Greutatea unei prăjituri variaza intre 2 si 5 kg. In general, „Salzwedeler Baumkuchen” se serveste taiata in inele individuale. Există, de asemenea, si asa-numitele „Baumkuchenspitzen”, adică mici bucati trapezoidale. 

In 1807, cofetarul Johann Andreas Schernikow a scris o reteta pentru prajitura „Baumkuchen”. Tehnica de obtinere si compozitia descrise de acesta stau si astazi la baza procesului de fabricare a acestei prajituri de catre cea mai veche fabrica de „Salzwedeler Baumkuchen”. In jurul anului 1812, Schernikow a primit titlul de cetatean de onoare al orasului Salzwedel. Industrializarea accelerata din cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea a dus la cresterea numarului celor care faceau parte din clasa mijlocie bogata si care isi permiteau sa cumpere delicatese culinare provenind din alte regiuni.

In Salzwedel, un grup de brutari si cofetari Intreprinzători au profitat de ocazie si, beneficiind de experiența locală in fabricarea „Salzwedeler Baumkuchen”, au inceput sa producă acest tip de prajitura cu intentia sa o exporte catre regiuni mai indepartate. Astfel a inceput fabricarea in cantitati semnificative a prajiturii, faima sa raspandindu-se in intreaga Germanie si dincolo de teritoriul acesteia. Dupa pauzele de productie generate de cele doua razboaie mondiale, fabricarea prajiturii „Salzwedeler Baumkuchen” a fost reluata treptat. Experienta producatorilor sunga traditie a orasului Salzwedel in fabricarea acestui produs au facut ca „Salzwedeler Baumkuchen” sa isi recastige faima. La fel ca in perioada precedenta, productia de „Salzwedeler Baumkuchen” este in mare parte destinata exportului, in special in tarile vestice.