Vafa "Andruty Kaliskie"

Vafa rotunda, ANDRUTY KALISKIE, IGP, Polonia, este subtire, cu margini uniforme, usor lucioasa.

Este de culoare neomogena, cu o suprafata neteda, cu un diametru de aproximativ 15-17 cm si cu o grosime de 0,8-1,5 mm. Este de culoare galbena, variind de la galben pai pana la galben închis. Vafele sunt usor dulci, fragede, sfaramicioase, uscate si netede.

Metoda de obtinere:

  • Etapa 1 — Se pregatesc materiile prime in cantitatile urmatoare: 10 l apă, 470-1 000 g zahar, 5-6 kg faina de grau, 150-200 ml ulei de rapita.

  • Etapa 2 — Se amesteca ingredientele cu atentie pana la obtinerea unui aluat omogen, gros si neted. Se lasa deoparte timp de 30 de minute.

  • Etapa 3 — Se incalzeste aparatul pentru vafe, inchis, la o temperatura de aproximativ 180 °C. Temperatura nu poate depasi 220 °C.

  • Etapa 4 — Se toarna o portie de aluat pe placa inferioara a aparatului, in prealabil unsa si incalzita. Cele doua placi se închid.

  • Etapa 5 — Dupa coacerea vafelor (aproximativ 30-45 de secunde, in functie de temperatura placilor), placile se deschid ridicandu-se placa superioara. Vafele trebuie sa ramana pe placa inferioara. Vafele coapte se desprind si se stivuiesc, cele care nu corespund standardului fiind aruncate.

  • Etapa 6 — Marginile vafelor stivuite se uniformizeaza cu ajutorul unui cutit sau al unei lame, pentru a capata o formă circulara. De indata ce coacerea s-a încheiat, vafele, insotite de un sigiliu de garantie sau de o eticheta, se ambaleaza in pungi de polipropilena inchise ermetic.

Numeroase elemente atesta faptul ca vafele de Kalisz sunt un produs de origine multiculturala, martor al obiceiurilor culinare si al deprinderilor diferitelor grupuri etnice si religioase care locuiesc la Kalisz de secole. Se stie doar ca numele era deja cunoscut in secolul al XVIII-lea. Conform istoricului polonez Zygmunt Gloger, vafele de Kalisz erau servite ca desert la acea vreme. Numeroase premii sunt marturia reputatiei extraordinare de care se bucura vafele de Kalisz, cum ar fi premiul I la concursul polonez „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.