Branza „GOUDA HOLLAND”

Gouda Holland este o branza grasa (48 +), cu pasta semitare, maturata natural. Este produsa in Olanda, din lapte de vaca obtinut in fermele producatoare de lactate si se matureaza in camere speciale, fiind transformata intr-un produs pentru consum.

Gouda Holland este produsa din unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente de baza: lapte, smantana, lapte de vaca degresat sau semidegresat (exclusiv lapte de vaca). Branza se prezinta sub forma unui cilindru aplatizat, a unui cub sau a unei „franzele”, cantarind intre 2,5 kg si 20 kg. Forma de cilindru aplatizat are margini convexe care se arcuiesc usor; partea de deasupra si cea de dedesubt sunt plate iar inaltimea reprezinta intre o patrime si o treime din diametru. Conținutul (maxim) de umiditate la 12 zile după ziua de fabricatie este de 42,5 %, iar conținutul de sare in substanta uscata este de maxim 4 %. Celelalte proprietati caracteristice sunt urmatoarele: Gust: parfumat, placut, aroma moderata pana la puternica, in functie de vechime. Poate contine chimen; Sectiune: dupa feliere, este vizibila formarea gaurilor, dar acestea nu sunt distribuite uniform pe suprafata sectionata. Culoarea branzei variază de la ivoriu la galben; Crusta: crusta este tare, neteda, uscata, curata si nu prezintă flora fungica. Se formează prin uscare in faza de maturare; Consistenta: branza este moale si devine maleabilă la o vechime de patru saptamani. Daca perioada de maturare este prelungita, branza devine mai tare si mai densa ca structura. Este usor de tăiat; Perioada de maturare: cel putin 28 de zile. Gouda Holland este o braaza maturata natural; Temperatura de maturare: cel putin 12 °C; Vechime: perioada in care poate fi consumata variaza intre 28 de zile de la fabricatie si peste un an. Aria geografica acoperita de cererea de inregistrare este Olanda, si anume partea europeana a Regatului Tarilor de Jos.

Inainte de presarea casului, pe fiecare bucata de branza Gouda Holland se aplica o eticheta din cazeina. Eticheta contine denumirea „Gouda Holland”, insotita de o combinatie de cifre si litere unica pentru fiecare bucata de branza (in ordine alfabetica si numerica crescatoare). COKZ (institutul de control al produselor lactate din Tarile de Jos) tine un registru al acestor numere unice, care include si o arhiva a tuturor informatiilor privind controalele intreprinse (inclusiv data si locul acestora). Branza Gouda Holland se produce din lapte obtinut in fermele de lactate din Tarile de Jos. Laptele se raceste, in incinta fermei, pana la o temperatura de maxim 6 °C si se depoziteaza intrun tanc de racire. Se transporta la fabrica in cel mult 72 de ore. Odata ajuns la fabrica, laptele este fie prelucrat imediat, fie tratat termic (un tratament termic usor, care nu comporta pasteurizare), dupa care se depoziteaza la rece pentru o scurta perioada de timp iar ulterior este transformat in lapte pentru branza. Laptele pentru brânză se pasteurizeaza timp de 15 secunde la o temperatura de cel putin 72 °C. Laptele se covaseste la o temperatura de aproximativ 30 °C. Separarea și coagularea proteinelor din lapte, care au loc in cursul acestui proces, sunt tipice pentru branza Gouda Holland. Casul obtinut in urma coagularii se separa de zer, se prelucreaza si se spala pentru a se asigura un grad de umiditate si un pH care sa corespunda nivelului dorit. Casul este presat in cuve pentru a se obtine forma corecta si greutatea dorita. Branza” rezultata este apoi cufundata in saramura. Gouda Holland se matureaza numai in mod natural, fiind lasata in contact cu aerul si intoarsa si controlata periodic. Pe masura ce branza se matureaza, se formeaza o crusta uscata. Timpul si temperatura sunt importante pentru a garanta faptul ca procesele enzimatice si de invechire permit intr-o masura suficienta ca branza sa dezvolte proprietatile fizice si organoleptice caracteristice pentru Gouda Holland. Maturarea branzei Gouda Holland poate dura chiar si mai mult de un an, in functie de tipul de gust dorit.

Gouda Holland poate fi taiata si preambalata in Tarile de Jos sau in exterior, cu conditia ca unitatea de preambalare sa posede un sistem complex de monitorizare administrativa care sa garanteze ca branza Gouda Holland taiata poate fi identificata prin intermediul combinatiei unice de cifre si litere de pe eticheta, iar consumatorul poate fi sigur de originea produsului. Elementele care fac ca laptele produs in Tarile de Jos sa fie ideal pentru producerea unei branze de calitate, cu aroma specifica, sunt, in mare parte, pozitia geografica a Tarilor de Jos (in general sub nivelul marii), clima acestora (un climat maritim), precum si compozitia ierbii care creste aici (in general pe soluri nisipoase si argiloase). Calitatea laptelui este garantata de sistemele de asigurare a calitatii de care dispun fermele, precum si de sistemul strict de evaluare a calitatii (fiecare livrare de lapte este testata si evaluata pe baza mai multor parametri de calitate). De asemenea, temperatura scazută este asigurata in permanenta pana la momentul prelucrarii laptelui; in incinta fermei laptele se depoziteaza la rece (maximum 6 °C), dupa care se transporta la fabrica in tancuri care asigura refrigerarea. Calitatea laptelui se pastreaza si datorita distantelor scurte pe care acesta este transportat. Gouda Holland reprezinta un exponent al traditiei neerlandeze in domeniul productiei de branzeturi, care dateaza inca din Evul Mediu si a ajuns la apogeu in secolul XVII (Secolul de aur). Incepand din secolul XVII, branza comercializata in Gouda a devenit cunoscuta sub numele de branza Gouda. Ulterior, denumirea de „Gouda” a fost asociata tuturor branzeturilor grase produse in Olanda si care aveau forma unui cilindru aplatizat. Conform unui sondaj de proportii efectuat in sase tari europene, consumatorii din Europa considera ca Tarile de Jos sunt cel mai important producator de branza Gouda si Edam. Pe langa aceasta, numele si reputatia branzeturilor Gouda si Edam sunt asociate cu Tarile de Jos. Gouda si Edam sunt simboluri ale mostenirii culturale neerlandeze. Consumatorii europeni privesc branzeturile Gouda si Edam ca fiind niste marci. Gouda Holland primeste calificative considerabil mai bune atunci cand este vorba de criterii precum „calitate excelenta”, „mod de fabricatie traditional” sau „produs original”. Din 1950, s-au investit 635 milioane EUR in activitati de publicitate, informare si promovare in Europa (fara a lua in considerare investitiile din Tarile de Jos).