Struguri cultivati in sere

Strugurii de tip „Vlaams-Brabantse tafeldruif” DOP, Belgia se cultiva in sere incalzite.

Vlaams-Brabantse tafeldruif” este un tip de strugure care cuprinde soiurile albe „Muscat d'Alexandrie”, „Canon Hall”, „Baidor” si soiuri negre „Frankenthal De Coster”, „Royal”, „Ribier”, „Leopold III”, „Gros Colman”. Prin limitarea numarului de boabe pe ciorchine, boabele au o dimensiune mai mare si greutatea de 10 grame fiecare. Strugurii sunt dulci, mari si sunt acoperiti de un strat pufos, iar ciorchinii au o forma frumoasa. Un ciorchine copt cantareste 800 de grame si are aproximativ 70-80 de boabe. Gustul dulce al strugurilor se datoreaza temperaturii din sere, cuprinsa intre 15 si 20 de grade.

Aproape toate activitatile din sera sunt manuale: tunsul din timpul iernii, ingrijirea solului, fertilizarea, copilirea, protejarea impotriva razelor de soare abundente, combaterea organica a posibilelor boli, aburirea si irigarea, intretinerea serelor, etc. Rarirea este caracteristica pentru zona de productie, iar strugurii trebuie atinsi cat mai putin posibil. Viticultura la Hoeilaart a inceput in 1865 cand s-au construit serele tip, in conditii de dificultate tehnica: construirea in pante abrupte; prevenirea prabusirii sub greutatea fierului, a sticlei si a strugurilor; colectarea apei de ploaie; probleme de ventilare si incalzire etc. Viticultorii isi aduc cu mare mandrie cei mai frumosi ciorchini la expozițiile anuale de struguri si targurile locale din Hoeilaart (in a treia saptamana din septembrie) si din Overijse (ultima saptamana din august).

 

 


Cautare