Uleiul de trandafir „Bulgarsko rozovo maslo”

Bulgarsko rozovo maslo”, IGP, Bulgaria, este un ulei esential obtinut prin distilare cu vapori din flori de trandafir de Damasc (Rosa damascena Mill).

Productia de „Bulgarsko rozovo maslo” este o ocupatie specifica traditionala a populatiei din rozovata Dolina. Timp de peste 300 de ani, populatia locala a acumulat cunostinte specializate privind dezvoltarea si cultivarea semintelor de trandafir de inalta calitate si a adus inovatii tehnologice industriei respective. Culegerea se desfasoara pe parcursul unei perioade de 20-30 zile, in orele dinaintea rasaririi soarelui si in primele ore ale diminetii, sunt culese doar florile in cazul carora cel putin o petala exterioara este deschisa, inclusiv sepalele, fara a deteriora pedunculul. De indata ce au fost culese, florile sunt transportate catre distilerii, acestea functionand in mod continuu.

Uleiul „Bulgarsko rozovo maslo” a dobandit si a mentinut o popularitate internationala, castigand numeroase premii la expozitii internationale si targuri din anii 1880 pana în prezent. In cadrul festivitatilor de celebrare a tricentenarului productiei de „Bulgarsko rozovo maslo” in Bulgaria care au avut loc in 1964, Camera de Comerț bulgara a acordat premii si medalii de aur diverselor organizatii care au contribuit la dezvoltarea industriei. Festivalul traditional al trandafirilor este organizat in fiecare an, incepand din 1903, la momentul recoltei. Acesta recreeaza ritualul culegerii si al distilarii – „Bulgarsko rozovo maslo”. In prezent, Bulgaria produce intre 1,5 si 2 tone pe an, aceasta productie fiind destinata, in principal, exportului si acopera, in prezent, 40-50 % din cererea mondiala.

 

 


Cautare