Specialitatea traditionala Potica slovena

Potica slovena este o prajitura pregatita in forme rotunde, avand cinci variante de umplutura, propusa la nivel european ca specialitate traditionala garantata.

In traditia culturala si culinara a natiunii slovene, mancarea care simbolizeaza meniul festiv este potica. Sunt mai mult de o suta de tipuri diferite de potica in tota Slovenia dar un singur tip de forma de copt si un sigur tip de aluat pentru umplutura. Cele cinci produse traditionale de baza in umplutura sunt: nucile, stafidele, macul, tarhonul si branza de vaca. Forma de copt este rotunda, cu gaura la mijloc si marginea neteda.

Potica slovena este cunoscuta inca din anul 1500 si a fost descrisa in detaliu in lucrarea Gloria Ducelui de Carniola din 1689 de catre Janez Vajkard Valvasor. In Slovenia santmai multe sarbatori importante dedicate acestui produs traditional, precum Craciunul, Pastele, Ziua Nationala, etc. Artizanii si mestesugarii ofera suficiente vase de coacere cu o margine neteda sau cu nervuri verticale si de diferite marimi. In prezent Slovenia are un total de 24 de produse traditionale si 17 vinuri certificate recunoscute la nivelul Uniunii Europene.

 

 


Cautare