Gailtaler Speck

Gailtaler Speck este un produs din carne de porc conservata traditional din Valea Gail, Austria.

Pentru Gailtaler Speck, se utilizeaza o carne proaspata de porc cu un pH maxim de 5,8 din semicarcase intregi de bacon sau, daca este necesar, parti individuale ale unei semicarcase: pieptul, antricotul, sectiunea care include antricotul si pieptul, pulpa si spata. Bucatile de carne sunt prelucrate in forma lor naturala si niciodata presate, iar sarea de bucatarie sau cu nitrit, piperul, usturoiul sau amestecurile de condimente din retetele traditionale sunt utilizate in procesul de conservare. Principalele condimente folosite sunt ghimbirul, coriandrul, chimenul, frunzele de dafin, ienibaharul, boia de ardei, rozmarinul, ienuparul si zaharul. Afumarea se realizeaza prin procesul de afumare la rece (temperatura de afumare atinge maximum 22 °C).

Culoarea exterioara a produsului Gailtaler Speck este galbena aurie, grasimea este alba, iar muschiul este rosu stralucitor. Are un gust usor sarat, bine dezvoltat, matur, afumat si caracteristic de carne. Gailtaler Speck este produs exclusiv din carnea care provine de la rasele de porc Landschwein, Marele Alb, Duroc, Schwabisch-Hallisches Sattelschwein. In plus, incrucisarile acestor rase cu porci din rasa Pietrain (pe linia paterna) sunt, de asemenea, admisibile.

Pregatirea produsului Gailtaler Speck este mentionata in documente care dateaza din 812. Baconul austriac a fost considerat un element esential in alimentatie inca din Evul Mediu Tarziu si este clasificat ca fiind una dintre mancarurile traditionale din regiune. In prezent sunt utilizate mese și recipiente de marinare moderne sau de otel de inalta calitate. Metodele de hranire si de ingrasare, retetele transmise din generatie in generație si procesul de afumare delicat, sunt considerate factorii esentiali suplimentari care determina calitatea produsului Gailtaler Speck.

Popularitatea de care se bucura Gailtaler Speck se manifesta in cadrul Speckfest (festivalul baconului), care are loc in fiecare an in orasul Hermagor, situat in centrul Vaii Gail, din Austria. Zeci de mii de vizitatori sunt prezenti la festivalul, care are loc intotdeauna in primul weekend din luna iunie. Importanta acestui produs esential din Karnten a fost recunoscuta in 2005, cand regiunea a fost declarata Genussregion (zona de renume gastronomic).