Miere din pajistele Slavoniei

Miere „Slavonski med” (DOP) Croatia, este mierea produs de albinele indigene carnica-gri (Apis mellifera carnica – subtipul panonic) din nectarul plantelor melifere sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor.

Datorita conditiilor pedoclimatice favorabile si abundentei de specii de plante melifere care exista pe pasunile, pajistile, campurile si padurile extinse ale Slavoniei, precum si in luncile aluviale si mlastinile situate de-a lungul raurilor Sava si Drava si de-a lungul Dunarii, albinele indigene carnica-gri gasesc, de mii de ani, pasuni bogate in nectar si polen. S-a creat o zona agroecologica unica, fapt ce a permis mierii „Slavonski med” sa se distinga ca soi de miere pur. Aceasta este recunoscuta si respectata ca atare pe piata.

Asociatia Apicultorilor din Slavonia a fost infiintata in 1879 în Osijek, fiind prima si cea mai veche asociatie de acest tip din Europa de Sud-Est. Asociatia Apicultorilor din Slavonia s-a implicat activ in progresul apiculturii din Slavonia si in imbunatatirea calitatii „Slavonski med”, incurajand implicarea invatatorilor in dezvoltarea apiculturii, sensibilizand publicul cu privire la progresele din apicultura, difuzand ultimele noutati din apicultura si calendarele de colectare a nectarului etc. Bogdan Penjic (1852-1918), fondatorul si secretarul de lunga durata al celei mai vechi asociatii si, in acelasi timp, editorul publicatiei Slavonska pcela, este considerat parintele apiculturii moderne din Croat.