Carnea de oaie „Hannlamb” din Suedia

Hannlamb” IGP, desemneaza carcasele si bucatile de carne de la oile si de la mieii din rasa „gutefar” care sunt fatati, crescuti si sacrificati in aria geografica Gotland.

Hannlamb” este numele initial al oilor cornute din Gotland care au fost salvate de la disparitie la inceputul secolului XX si apoi desemnate ca fiind rasa „gutefar”. Rasa isi are originea in vechea rasa ovina „allmogefar” din Gotland, ale carei caracteristici au fost modelate de clima si de vegetatia din insula Gotland.

Oile sunt crescute pe pasuni naturale, care ofera o furajare saraca in comparatie cu terenurile arabile, si s-au adaptat astfel incat sa profite la maximum de vegetatia care creste pe aceste pasuni. Carnea lor a fost comercializata atat in Gotland, cat si in restul Suediei.

Ele erau mici ca dimensiune, dar produceau o carne buna cu un pronuntat gust de vanat. S-a dovedit ca aceasta din urma calitate rezulta, intre altele, din amestecul de ierburi de pe pasunile naturale. Potrivit unor surse mai vechi, carnea de oaie – indiferent daca era proaspata, afumata sau sarata – reprezenta un produs semnificativ de export al provinciei Gotland. De exemplu, carnea de oaie a fost trimisa in mod regulat catre Stockholm incepand de la mijlocul secolului XVIII.

Carnea animalelor hranite pe pasuni naturale prezinta proportii mai mari de acizi grasi polinesaturati, precum acizii grasi omega-3, deoarece plantele care cresc pe aceste pasuni contin acizii grasi respectivi. Gustul carnii „hannlamb” poate fi descris ca deosebit, fiind suculent, cu o tenta de ficat si de sange, si prezentand un gust de unt, o nota de pamant, muschi si ciuperci, un gust acid si un post-gust metalic distinct. plus, carnea de miel are un gust sarat natural, cu tente de ierburi si de castane. Carnea prezinta o granulatie fina, avand o culoare mai inchisa si un strat de grasime mai redus decat carnea de la rasele mai comerciale. O reteta renumita apreciata in in capitala suedeza este tocana de miel cu pere.