ALLGÄUER WEIßLACKER - prima branza brevetata din lume

Produsul „Weißlacker” sau „Allgäuer Weißlacker” a fost inregistrat de Germania, cu denumire de origine protejata DOP, in luna februarie 2015.

Weißlacker este o branza semidura fara crusta cu un strat albicios, lucios, de cultura bacteriana. Prezinta o forma cubica cu latura intre 11 si 13 cm si cantareste intre 1 kg si 2 kg, sau poate fi ambalat in bucati mai mici de 0,5 kg

Culoarea miezului este albicioasa. Branza este grasa, insa nu este lipicioasa. Procesul de maturare este uniform in intreaga masa, cu formare de gauri. Gustul este foarte picant si usor iute, mirosul este caracteristic acestui tip de branza. Continutul de grasime in substanta uscata este de regula de 45 %. Aceasta branza autentica din Allgau este produsa exclusiv din lapte de vaca pasteurizat, sare, culturi speciale si cheag.

Furajele cu care sunt hranite vacile de lapte provin in proportie de cel putin 70 % din zona de productie. Productia branzei „Weißlacker” are loc in regiunea administrativa Schwaben.

Branza a fost produsă pentru prima data in 1874 de fratii Kramer din Wertach (Allgau). In acest scop acestia au obtinut in 1876 un brevet regal. Prin urmare, branza „Weißlacker” este prima branza brevetata din lume. Pana in prezent, branza „Weißlacker” a fost produsa in mod traditional exclusiv in aria geografică delimitata. Din cauza depozitarii indelungate, producerea acestei branze necesita aptitudini profesionale deosebite care au fost transmise de producatorii de branza din Allgau in mod traditional din generatie in generatie. Branza „Weißlacker” se distinge prin gustul si mirosul deosebit de picant caracteristic, care este consecinta descompunerii intentionate a grasimilor, ceea ce ii confera un caracter satios unic. Datorită acestor caracteristici, brânza „Weißlacker” se bucură de o apreciere deosebita din partea consumatorilor.