Crapul comun din Cehia - "TREBONSKY KAPR"Produs IGP din Cehia.

 

Tipul produsului:

Clasa 1.7 — Peste proaspat si produse derivate din peste.

 

Descriere:

Trebonsky kapr“ apartine speciei „crap comun“. Nu sunt necesare anumite suse sau incrucisari speciale ale acestei specii pentru a-i conferi produsului caracteristicile finale.

Trebonsky kapr“ se creste in iazurile din zona specifica, prin urmare reproducerea, ingrijirea si cresterea trebuie sa se desfasoare in aceasta zona, insa nu este obligatoriu ca prelucrarea sa aiba loc in zona specifica.

Trebonsky kapr“ este de culoare cenusiu-verzui, gri sau gri-albastrui, partile laterale sunt de un galbenverzui spre auriu iar abdomenul este alb-galbui. Aripioarele dorsale si caudale sunt gri, aripioarele caudale si inotatoarele anale prezinta o nuanta rosiatica, iar aripioarele abdominale si ventrale sunt galbui sau rosiatice. „Trebonsky kapr“ se distinge prin spinarea sa inalta si poate atinge dimensiuni de aproape 1 m si o greutate de peste 20 de kg. Greutatea optima de capturare este de 1,20-1,80 kg pentru crapii de trei ani si 2,40-3,20 kg pentru crapii de patru ani.

Compozitia carnii de „Trebonsky kapr“: 23 % materie uscata, 19,2 % proteine, 2,6 % grasime.

In ceea ce priveste calitatile sale organoleptice, „Trebonsky kapr“ se distinge prin carnea sa de calitate superioara cu un continut foarte scazut de grasimi. Carnea are un gust delicat, specific pestelui „Trebonsky kapr“. Este un gust deosebit si tipic ce se datoreaza calitatii sale superioare, apei curate din zona specifica in care sunt crescuti pestii, influentei conditiilor natural-geografice asupra cresterii crapului, influentei solului specific bazinului Trebon si, in special, planctonului natural predominant in apele din zona, precum si suplimentelor alimentare care constau in cereale.

Trebonsky kapr“ este comercializat fie viu, fie prelucrat, adica congelat, proaspat (tinut la rece), afumat sau marinat sub diverse forme cum ar fi: crap intreg eviscerat, crap separat in doua, portionat sau file si organe de crap.

 

Zona geografica:

Zona specifica pentru cresterea „Trebonsky kapr“ cuprinde iazurile amplasate in bazinul Trebon din zona protejată Trebonsko; iazurile formează un sistem legat prin canalul Zlata si alte cursuri de apa adiacente.

 

Dovada originii:

Productia propriu-zisa de „Trebonsky kapr“, incepand cu faza de „stripping“ (expulzarea ovulelor prin presare manuala a abdomenului) pana la ingrijire, crestere si prelucrare, se desfasoara in zona specifica, in conformitate cu sistemul de control al calitatii ISO 9001:2001 si face obiectul controlului prin sistemul HACCP (Analiza riscurilor si puncte critice de control). Administratia veterinara de stat efectueaza controale ale caracteristicilor produsului.

Conform acestui sistem, reprezentanti ai Administratiei veterinare regionale trebuie sa fie prezenti la recoltarea pestelui din acvarii in vederea comercializarii acestuia, pentru a efectua controlul sanatatii, starii si calitatii pestelui. Mai mult, in cadrul acestui program de monitorizare stabilit, reprezentantii Administratiei veterinare regionale recolteaza probe de peste de pe exploatatiile piscicole, la intervale regulate de-a lungul anului, si efectueaza teste si analize in laboratoare acreditate. Testele si analizele se axeaza pe starea de sanatate a pestelui, cat si pe caracterul comestibil si calitatea carnii. Se efectueaza de asemenea si controale prin sondaj si se iau probe in momentul „stripping“-ului.

Crescatorul consemneaza in rapoartele oficiale toate operatiile privind pestii din exploatatia respectiva.

Rapoartele cuprind atat faza de repopulare si recoltele de peste, cat si toate deplasarile acestora.

Registrul contabil privind vanzarile de peste arata cantitatea de peste vandut si coordonatele clientilor.

Clientii sunt inregistrati in sistemul contabil.

 

Metoda de productie:

Viitorii pesti reproducatori de „Trebonsky kapr“ sunt intotdeauna progenituri ale unei linii parentale care corespunde standardului cerut (proportii corporale, tip de solzi si culoare).

Pe durata ingrijirii pestilor tineri reproducatori in zona specifica, se deruleaza un proces de selectie in care se pune accent pe greutatea atinsa, pe tipul de solzi si pe starea de sanatate. Pestii tineri si cei reproducatori sunt manipulati cat mai rar cu putinta.

Pentru reproducerea crapului se foloseste o metoda de „stripping“ derulata intr-un mediu controlat precum un incubator de pesti din zona specifica, unde calitatea mediului si a apei este garantata.

Dezvoltarea embrionului din ou are loc intr-un dispozitiv special. Larvele de crap invelite inca in membrana vitelina se depun in pepiniere special amenajate in aceeasi zona specifica. Pe durata acestei faze de dezvoltare, „Trebonsky kapr“ au parte de o alimentatie naturala (plancton si bentos), in paralel cu un supliment nutritiv format dintr-un amestec de cereale fara aditivi. Alevinii de crap din aceste iazuri sunt lasati sa creasca pentru o perioada de unul sau doi ani dupa care sunt mutati in iazuri mai mari, unde ating dimensiunea de comercializare pe piata intr-un an sau doi. In aceasta faza, alimentatia crapului este compusa din doua treimi hrana naturala si o treime supliment alimentar din cereale.

Alimentatia are un efect direct asupra consistentei si calitatii carnii si, prin urmare, asupra valorii utile generale a „Trebonsky kapr“. Alimentatia suplimentara a pestilor este adaptata in functie de temperatura apei si de gradul de oxigenare a acesteia. Cantitatea de suplimente alimentare consumata de crapi este de asemenea monitorizata, la fel ca si cresterea si starea de sanatate a pestilor. Aceste aspecte se stabilesc in urma unui control regulat in zona punctelor de hranire si a recoltarii de exemplare-mostra.

Pestii care urmeaza sa fie comercializati sunt recoltati si transferati in bazine intermediare constand din rezervoare de mici dimensiuni alimentate cu apa din zona specifica. In bazinele de depozitare, gustul namolos al pestelui este eliminat iar carnea dobandeste o valoare mai mare si devine mai gustoasa datoria apei curente curate.

Dupa recoltarea și prelucrarea standard, produsul face, de asemenea, obiectul

unor alte transformari cum ar fi inghetarea, congelarea, afumarea si marinarea.

 

Legaturi:

Zona specifica are o clima aparte ce se datoreaza pozitiei si geomorfologiei sale, o mare parte din aceasta cuprinzand bazine de apa; toate acestea influenteaza in mod favorabil cresterea in greutate a pestilor.

Zona geografica este curata din punct de vedere ecologic, absenta surselor importante de poluare industriala sau urbana in zona protejata Trebonsko se rasfrange pozitiv asupra starii de sanatate a pestilor. Sistemul de bazine de peste legat prin canalul Zlata este o retea unica de apa ce dateaza de peste 300 de ani, avand o structura si un rol inegalabil nu doar in Europa ci si in intreaga lume; sistemul beneficiaza de un biotop specific cu caracteristici distinctive bine stabilite care influenteaza proprietatile produsului. Aceasta zona insumeaza conditii excelente pentru crearea de plancton si hrana naturala cu continut nutritiv ridicat pentru crapi, fapt la care contribuie atat clima specifica cat si conditiile geologice.

Se mentioneaza „Trebonsky kapr“ in istoria secolelor trecute, pe cand rutele comerciale duceau la Passau si Viena. In tinuturile cehe, traditia cresterii crapilor dateaza de peste o mie de ani. In secolul al XVI-lea, epoca in care gestionarea exploatatiilor piscicole in zona Trebonsko era cea mai avansata din lume, Dubravius mentiona cresterea separata a crapilor in functie de varsta si primele tentative de selecție a pestilor reproducatori.

In 1506, Stepanek Netolicky propunea construirea unui sistem de iazuri piscicole in cadrul bazinului Trebon, al carui punct central a devenit canalul Zlata care, pe intreaga sa lungime (48 km), alimenteaza prin raul Luznice o multitudine de bazine de peste situate intre Chlum u Trebone si Veseli nad Luznici. Se fac referiri la cresterea subspeciei „Trebonsky kapr“ in multe publicatii, cum ar fi „Atlas kapru chovanych v CR“ (Atlas al cresterii crapilor in Republica Ceha) de J. Pokorny, sau „Pet stoleti rybnicniho hospodarstvi v Treboni“ (Cinci secole de piscicultura in Trebon) de J. Susta.

Numele de „Trebonsky kapr“ se foloseste in mod constant de mai bine de 100 de ani pentru denumirea unui soi de peste cu caracteristici specifice. Acesta a fost protejat inca din 1974 ca denumirea de origine ceha „Trebonsky kapr“.

 

Zona rurala protejata:

In Trebonsko exista doua zone (acoperind un numar mare de suprafete) care sunt incluse pe lista zonelor umede de importanta internationala protejate prin Conventia Ramsar.

O alta dovada a specificitatii ecosistemului zonal o constituie faptul ca Trebonsko a fost timp de mai multi ani inclus de Birdlife International printre zonele importante pentru conservarea speciilor de pasari (European Important Bird Area — IBA. Trebonsko a fost declarat, de asemenea, zona protejata in cadrul NATURA 2000 (SPA — zona speciala protejata și SAC — zona speciala de conservare).

Toate aceste caracteristici constituie biomul specific al regiunii, cu mediul sau curat, cu apa si aerul specific, astfel incat cresterea de „Trebonsky kapr“ in aceasta zona are toate particularitatile unui proces pur din punct de vedere ecologic. Avand in vedere parametrii naturali mai sus mentionati, conditiile oferite de zona specifica sunt propice producerii de hrana naturala pentru crapi.

 

Marca:

Denumirea de „Trebonsky kapr“ se foloseste in scopul comercializarii de peste viu, astfel incat in cazul livrarilor de peste in regim de „cu ridicata“ in rezervoare de transport montate pe vehicule cu motor, numele trebuie sa figureze pe facturi, pe notele de livrare si pe documentele de transport; acesta poate aparea si pe rezervor sau pe vehiculul cu motor. In cazul comertului cu amanuntul, adica in cazul comercializarii pestelui in magazine si piete, vanzatorul este obligat sa afiseze in punctul de vanzare o nota usor observabila pe care sa fie inscriptionate cuvintele „Trebonsky kapr“.

In cazul pestelui prelucrat, denumirea de „Trebonsky kapr“ este indicata vizibil pe ambalaj.

 

Grup:

Nume: Rybarstvi Trebon a.s.

Adresa: Rybarska 801, CZ-379 01 Trebon

Tel: (420) 384 70 15 39

Fax: (420) 384 72 33 59

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Format din: Producatori/procesatori ( X ) Altii ( )

 

 Cautare