Virsli de Salasu, Hunedoara - Marca inregistrata

"Virsli de Salasu" se produc dupa o reteta veche de sute de ani din carne de capra combinata cu cea de oaie.

Dupa ce carnea este tinuta la maturat cateva zile, se condimenteaza dupa o reteta proprie si cu ea se umplu matele de oaie. Virsli sunt facuti perechi, se aseaza pe bete si se introduc 2-3 ore intr-un cuptor de caramida incins cu lemn de brad. Sunt copti si afumati iar dupa ce se usuca pot fi consumati cruzi sau fierti.

Reteta care l-a facut faimos in zona Hategului este un secret desavarsit si se deosebeste de cea a virslilor de Brad, care in loc de coacere in cuptor se pun la fiert.

Produsul este unic in lume. Pe vremuri erau in zona aproximativ 20 de familii care preparau virsli, dar acum au ramas numai cateva. Totul este secret, de la modul de selectie si prelucrare a carnii si pana la condimentarea produsului, la coacere si afumare. Procesul de fabricare necesita mult timp pentru ca totul se face manual, iar gustul nu se aseamana cu nici un produs existent pe piata.

Exista 3 producatori atestati, si anume: AF IOVANESCU FLORIN (SALASU DE JOS, nr.56, Jud. Hunedoara); AF STOICA ILIANA “LARISA” (SALAŞU DE JOS, nr.36, Jud. Hunedoara); LARI PET SRL Com. Salasu de Sus 40.

Pe vremuri, virslarii din Salas mergeau pe la targuri, fiecare cu mai bine de 2.000 de perechi si se vindeau una-doua.

Virslii de Salasu se prepara astfel. Se taie oaia si capra, sau iedul care e mai gustos ca mielul, se curata carnea si se pune la sarat, in recipienti de lemn, timp de cateva ore. Apoi carnea se toaca de doua ori, prima data mai mare si se pune la rece o zi, doua sau mai mult. Dupa accea se framanta cam o ora, in acelasi timp se adauganda si condimentele: usturoi, sare, ardei iute si piper, toate dupa gust, pana se obtine o pasta omogena. Urmeaza umplerea matelor (neaparat de oaie), bine spalate si tinute la randul lor la sare. Faza finala este afumatul. Pentru afumare se foloseste numai lemn de fag, foarte bine uscat si taiat marunt. Cuptorul se incinge bine, la foc mare, cam o jumatate de ora, dupa care se lasa sa se faca jar.

Magazinele producatorul SC LARI PET SRL se afla in Piata Mica din (HATEG), Piata Centrala din (PETROSANI), Piata Centrala din (Deva), Targul Auto (Balata,langa Deva in fiecare zi de Duminica). Producatorul poate fi gasit gasit la diverse evenimente organizate, si colaboreaza cu diferite localuri carora le vinde delicioasele produse traditionale. Persoana de contact este administratorul firmei D-na Neluta Zepa.

 


Cautare