30.09.2017. Colacii unguresti sunt tot mai prezenti in punctele de atractie turistica, la expozitii sau la targurile corelate sarbatorilor din diverse orase romanesti.

Un kurtos kalacs mare de 400 de grame poate costa 6-7 lei in secuime, la puncte fixe de vanzare si 10 lei in statiuni, precum Mamaia sau Neptun, sau la diverse festivitati. Doar la taranii din Harghita sau Covasna, care vand la poarta, se poate gasi mai ieftin.

 Pentru o afacere ambulanta e nevoie de o patiserie mobila de tip container. Se cumpara astfel o rulota si se utileaza in acest scop. Rulotele vor fi utilate in principal cu un cuptor, malaxor, rastele pentru dospirea aluatului si mese de lucru. Este de preferat ca mesele si vasele de bucatarie sa fie din inox, la fel si malaxorul. La acestea se adauga betele tronconice sau cilindrice pe care se pune aluatul si se roteste. Betele pot fi dupa caz din inox sau din lemn de esenta tare, eventual fag. Este necesar sa fie din esenta tare pentru a rezista la temperaturi ridicate mai mult timp, fara a se fisura. Mai e nevoie de o chiuveta cu cuve, de preferat din inox si, eventual, o cabina. Nu trebuie sa lipseasca sistemele de apa si curent, venit de la un generator. Betele se fabrica in zona traditionala de comercializare a kurtosului si sunt usor de gasit in locuri precum Lacul Rosu sau Borsec. O masina noua de facut colaci secuiesti, care poate produce in acelasi timp cinci sau zece colaci, poate costa intre 300 si 500 de euro, avand un curent de alimentare de 220 de volti. Cuptoarele pot fi de mai multe feluri: electrice, cu carbuni si, mai rar, cu gaz. Cele mai apreciate sunt cele pe carbuni, acestea avand utilizare traditionala. Toate aceste utilitati se comercializeaza pe bucati sau chiar intreaga linie de fabricatie. Exista firme care ofera chiar si franciza pentru comercializarea unui astfel de produs.

 Pentru comercializare este nevoie, in functie de vad, de trei-opt persoane, de la prepararea aluatului la prajit si vanzare. Pentru festivitatile mai de amploare poate fi vorba si de vanzarea a catorva sute de colaci pe zi, facuti pe loc, lucru care nu se poate intampla decat cu sase-opt angajati. In cazul unor astfel de produse nu se poate pune problema depozitarii, pentru ca se consuma doar proaspete si calde. Multe firme aleg sa vanda pe langa kurtosi si alte produse de patiserie, pentru ca afacerea sa aiba continuitate.

 Exceptand zona de sud-est a Ardealului, cele mai mari profituri sunt obtinute de patiseriile mobile de kurtosi. Astfel ca firmele ardelene se plimba dupa evenimente si dupa locurile cu turisti.

 Caracteristicile produsului. Cozonacul traditional secuiesc (sau kurtoskalacs, cum este cunoscut in special in zona Ardealului) se bucura de o larga popularitate, atat in randul consumatorilor din Romania, dar si in Europa Centrala si de Est.
Cozonacul secuiesc este pregatit dupa reteta traditionala, cu diferite glazuri: nuca, scortisoara, nuca de cocos, susan si ciocolata sau cocos.
Acesta este preparat din ingrediente naturale, fara conservanti si poate fi mancat si in perioadele de post alimentar, deoarece nu contine oua sau lapte.

 Produsul traditional. Producatorul AF ‘’BENCZE A’’ localitatea Ojdula, nr.655, judeţul Covasna a atesta Colac secuiesc “KURTOS KALACS” ca produs traditional la nivel de tara. Nu mai putin de 10 producatori se lupta  pentru ravnitul titlu de cel mai bun “KURTOS KALACS”, la Festivalul Deliciilor Dulci din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ce are loc in perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2017.