Produse de la Sibiu Jina

Rețete Consacrate Românesti atestate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rural.

Cioban din tată-n fiu, Dumitru Beschiu a păstrat cu sfințenie rețetele originale pe care strămoșii le foloseau pentru prepararea produselor alimentare, care ajung astăzi în galantarele celor mai importante piețe din București si Sibiu. Producatorul este din Comuna Jina (Satul Jina, Nr. 54, Cod Poștal 557110, Județul Sibiu) si are in prezent 12 retete consacrate atestate de produse traditionale din carne:

  1. CABANOS. Produs din carne obținut prin tocarea cărnii de vită și de porc, urmată de malaxarea cu mixul de condimente, umplerea în membrană naturală de oaie și tratamentul termic de pasteurizare-afumare.

  2. CIOLAN PRESAT. Ciolanul presat se prezintă sub formă de bucăți de 2-4 kg, ovoide, dreptunghiulare sau rotunde (în funcție de forma preselor în care au fost fierte), cu suprafață curată, fără mucegai. În secțiune, sunt vizibile straturi de carne, slănină și faxurile ciolanelor folosite. Produsul are miros și gust plăcute, de carne de porc, conservată prin sărare și fiartă.

  3. CRENVUȘTI CU CARNE VITĂ. Produs obținut din carne de vită și slănină, care se prezintă sub formă de bucăți de circa 12 cm lungime obținute prin răsucire, legate sub formă de ciorchine, cu suprafață curată, nelipcioasă, cu învelișul continuu, nedeteriorat, de culoare galben-roșiatică spre cărămizi

  4. JAMBON AFUMAT FĂRĂ OS. Jambonul afumat fără os se prezintă sub formă de bucăți îngrijit fasonate, cu suprafață curată, de culoare uniformă, brun-roșcată, datorată afumării, fără pete de mucegai, fără zone neafumate. În secțiune se prezintă sub formă de masă de carne de culoare roșiatică, întrepătrunsă de straturi de grăsime ușor gălbuie. Produsul are miros plăcut, caracteristic, de fum și gust de carne maturată, potrivit de sărată.

  5. MUȘCHI FILE AFUMAT. Mușchiul file afumat se prezintă sub formă de bucăți dreptunghiulare, de 40-60 cm lungime și 6-10 cm lățime, îngrijit fasonate, fără franjuri, cu suprafață curată, uscată, fără pete. Produsul are culoare uniformă, brun-roșcată. Mirosul și gustul sunt plăcute, de afumat, potrivit de sărat.

  6. SALAM TORPEDOO. Salamul Torpedo se prezintă sub formă de bucăți ovale, legate cu sfoară, longitudinal și transversal, de culoare brun-roșcată. În secțiune prezintă aspect mozaicat, culoare roz, cu alternanțe de roșu și alb, fiind vizibile bucăți de slănină de circa 13 mm. Produsul are miros și gust plăcute, de afumat și de condimente.

  1. SALAM DE VARA. Este un produs obținut din carne de vită, carne de porc și slănină, care se prezintă sub formă de batoane de 30-40 cm lungime, clipsate la capete, cu suprafață de culoare brună sau brună deschisă

  2. SALAM VICTORIA. Este un produs obținut din carne de porc, care se prezintă sub formă de bucăți corespunzătoare membranei utilizate; cu suprafață curată, cu învelișul continuu, nedeteriorat; culoare caracteristică produsului afumat.

  3. CARNATI TRANDAFIR. Este un produs obținut din carne de porc și de vită, care se prezintă sub formă de batoane de circa 15-18 cm lungime, în șirag, cu suprafață de culoare roșie-brună.

  4. PIEPT DE PORC FIERT SI AFUMAT. Este un produs obținut din piept de porc cu sau fără șorici, care se prezintă sub formă de bucăți de carne și grăsime fără os, de formă aproximativ paralelipipedică, cu lățimea 12-16 cm, cu margini fasonate și suprafață curată.

  5. PASTRAMA DE OAIE AFUMATA. Este un produs obținut din carne dezosată de oaie care se prezintă sub formă de bucăți de formă neregulată, cu suprafață curată, de culoare brună. Gustul și mirosul sunt plăcute, picante.

  6. PASTRAMA DE PORC. Este un produs obținut din carne de porc dezosată, care se prezintă sub formă de bucăți neregulate de circa 4 cm grosime, cu suprafața de culoare roșie-brună deschisă. Gustul este plăcut, picant, caracteristic condimentelor folosite.