Branza Nasal se matureaza in grota naturala de la Taga (judetul Cluj). Aceasta grota este unica, dat fiind microclimatul special si existanta unei bacterii prezenta in micloflora grotei.

Bacteria actioneaza la suprafata branzei si transforma componentele acesteia, rezultatul fiind o branza de genul celor frantuzesti, binecunoscute (Camembert, Brie, etc). Conditiile din grota, cat si existenta respectivei bacterii, sunt imposibil de reprodus in alt mediu, asta avand ca rezultat unicitatea in intreaga lume a branzeturilor de la Taga.

 

Are o consistenta moale, cremoasa. Este bine sa fie consumata cu un vin rosu sec. Ca si insotitor, se pot folosi felii de ceapa rosie, struguri rosii (sau de culoare cat mai inchisa), nuci sau biscuiti integrali.

 

Povestea branzei Nasal incepe demult, pe vremea cand tinutul de la Taga era sub stapanirea unui grof puternic si bogat. Intr-o buna zi, cativa tarani mai curajosi au nesocotit poruncile grofului si au luat din caşul lui, cu gandul sa puna pe masa copiilor ceva, langa mamaliga. Pentru ca nu vroiau sa fie surprinsi, au ascuns casul in grota din apropierea satului Năsal. Inspaimantati de razbunarea grofului, in cazul in care ar fi aflat, taranii nu s-au grabit sa-si ia casul din pestera.
Au trecut saptamani, pana cand unul dintre ei si-a luat inima-n dinti si a intrat in pestera. Convins ca va gasi casul stricat, mare i-a fost mirarea cand l-a gasit in stare buna. Branza isi schimbase culoarea intr-un galbui rosiatic, insa era foarte buna la gust, in ciuda mirosului. In cele din urma, groful a aflat de isprava taranilor si i-a pedepsit pe nelegiuti. Apoi insa, a inceput el insusi sa-si tina branza in pestera. Asa s-a nascut branza Nasal, cu care groful isi servea toti oaspetii, mandru de gustul ei neasemut.

 

Este produsa de Napolact, in cutii de 370 de grame