Produse atestate Boianu

Hegbeli Mihai a obtinut atestate de produs traditional pentru: Pita de cartofi de la Boianu, Colacul cu nuca dela Boianu si Checul de la Boianu.

Din anul 2013, dl Hegbeli, impreuna cu sotia lui produce paine si produse de panificatie. La început faceau doar pentru colegii de munca - paine si lichiu, iar acum lucreaza doar pe baza de comenzi si pentru diferite targuri nationale si evenimente locale. Prajitura Dobos, cea mai vanduta in targuri are blatul din pandispan, iar crema este din unt cu cacao si deasupra crantul de zahar ars, care ii da un aspect deosebit. Pentru a se obtine un astfel de Dobos doua persoane lucreaza timp de trei zile, prima oara se fac foile, apoi crema si zaharul ars. Colacul cu nuca de la Boiu (baigli cu nuca) se fac din aluat cu untura si umplut cu nuca. Alt produs traditionale este checul de casa.

Producatorul din Boiu ofera si alte bunataturi precum: cornulete cu vin, islere, stelute, salam de biscuiti, etc. La cornuletele cu vin, in loc de untura se pune vin, un pic de drojdie, sare, zahar si umplutura de rahat sau nuca. Producatorii traditionali din satul Boiu fac parte din Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Mures si toate produsele sunt facute pe baza de retete traditionale. Painea de casa este framantata manual si coapta intr-un cuptor cu lemne. In cele doua cuptoare incap maxim 50 de paini. Un kilogram de pita cu cartofi costa 7 lei, iar o pita coapta poate ajunge la trei kilograme. Intreprinderea individuala Hegbeli Mihai este situata in satul Boiu, nr 283, Comuna Albesti, judetul Mures.