Carnati de mangalita din Maramures

Carnatii de Mangalita sunt un produs traditional specific regiunii Maramures datand de peste 150 de ani, obtinuti prin sacrificarea porcului de Craciun.

Taierea porcului de Craciun este un adevarat ritual la care participa toti membrii familiei si uneori rudenii sau vecini. Este o traditie in zona ca cel putin o pereche de carnati de Mangalita afumati sa se pastreze pana la sarbatoarea Pastilor cand acestia sunt pusi in cosul pascal alaturi de jambon, cas, oua vopsite, prajituri, pasca si toate sunt duse la biserica pentru a fi sfintite. Carnatii de Mangalita au fost si sunt considerati un deliciu datorita gustului minunat precum si a calitatilor curative conferite de prezenta acizilor grasi nesaturati. Pana si in zilele noastre in seara de Craciun pe masa multor gospodari pot fi gasiti carnatii de Mangalita afumati alaturi de alte bunatati si de paharul de horinca.

Pentru a prepara renumitii carnati cu miros placut de afumatura, culoare rosie-maronie, gust placut cu aroma de usturoi si fum avem nevoie de carne de porc de Mangalita de peste doi ani, sare, usturoi de gradina, boia obtinuta in gospodarie, piper, mate de porc. Carnea de porc care rezulta la transare (bucati de pulpa, ceafa, cotlet, fleica) se toaca cu barda pe butucul de lemn rezultand bucati de 0,5-1 cm. Bucatile de carne se amesteca cu piper, boia, usturoi si sare intr-un vas de lemn (catan) pana se omogenizeaza complet. Amestecul astfel obtinut se introduce in mate de porc cu masina de umplut manuala si se obtin siraguri de carnati lungi de 40-50 cm. Odata obtinuti, carnatii proaspeti se așeaza pe bete de lemn si se lasa la zvantat 24 de ore. Dupa zvantare, carnatii se pun la afumat fie in podul casei, fie intr-o afumatorie special amenajata in curtea gospodarului unde se realizeaza fum din lemn de esenta tare timp de 7-10 zile. Dupa afumare, carnatul se pune in beci sau in camara pe bete pentru uscare si pastrare.