Palinca de Zalau marca “Aciu”, a ajuns sa fie foarte mult apreciata de straini.

Palinca este produsa in satul Bocsita, judetul Salaj si a primit zeci de calificative “FB” la Targul International “Saptamana Verde” – Grüne Woche, cel mai mare targ de produse agroalimentare si de horticultura din lume. Atrase, de ambalajul produsului, zeci de persoane din toate colturile lumii, prezente la targ, americani, europeni si asiatici, dupa o simpla degustare, au cumparat palinca de Zalau.

Producatorul Vasile Aciu a ajuns la targ pe cont propriu in baza unei invitatii primite de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Sortimentele de tuica pe care producatorul din Salaj le-a promovat la Berlin au fost palinca de prune si palinca de gutui, ambele cu trecere la straini. Materia prima pentru cele doua sortimente de tarie pe care o produce, o achizitioneaza de la diferiti producatori din judet sau din tara. Calitatea, in cazul palincii de prune, nu se obtine din fructul clasic, ci din diferite soiuri cum sunt prunele “bistrite” si “anspart”.

In comuna Hereclean si in tot judetul, toti au auzit de “Aciu, batranul palincar” si reteta lui veche de aproape 500 de ani. Multi dintre ei veneau pe vremuri la cazanul lui, sperand ca poate-poate vor reusi sa obtina secretul gustului palincii.

Vasile Aciu, fiul lui, care se ocupa astazi de palincie, are grija ca bautura sa-si pastreze proprietatile pe care generatii dupa generatii le-au protejat. In tara participa la targuri de produse traditionale prin asociatia ''Produs de Cluj''.