Sarmale maramuresene ca la Ancuta

Iulia Corau din Botiza, Maramures, a atestat produsul ''sarmale maramureseana ca la Ancuta'', ca produse traditionale.

Ingrediente: 1/2 carne tocata de porc; 200 ml ulei; 1 cana orez; 1/2 l bulion; 2 ardei grasi trecuti prin masina; cimbru; 1-2 rosii mari macinate; sare; 1 ceapa mare macinata; piper; marar.

Se amesteca ingredientele cu ulei, bulion, sare si piper dupa gust. Se impacheteaza amestecul in foi de varza murata. Pe fundul oalei de pamant se pune un strat de varza tocata, apoi ciolan afumat de porc, un fir de cimbru, un fir de marar si peste acestea, se aseaza sarmalele. Se toarna apa fierbinte si se acopera. Apoi se pun la cuptor. Se servesc cu ardei iute sau smantana.

Iulia Corau ofera la targurile traditionale de Craciun, sarmalele cu pasat, pentru cei care postesc, dar si placinte maramuresene atestate traditional. La sarmalutele cu pasat si de post, se folosesc ciuperci, legume, ceapa, morcovi, sare, piper si pasat, orez. Reteta placintei e simpla si e facuta cu aluat de paine obisnuit si umplutura de branza, ceapa si marar. Ceapa verde se taie maruntel, si mararul la fel. Se adauga apoi in branza framantata, care este un pic sarata si iute.

Producatorul de produse traditionale are pentru sarbatorile de iarna oferta speciala de: cozonaci gustosi, sarmale maramuresene si paine taraneasca ca la BOTIZA, coapta in cuptorul cu lemne.