Traditionala branza Telemea de Sinicolaul Mare, judetul Timis

           Exploatatia familiei RACEU, alcatuita din parinti si doua fice, si-a inceput activitatea dupa revolutie (1989), cand au cumparat cateva zeci de ovine mame de la fostul CAP din Sinicolaul Mare, judetul Timis, aflat in desfiintare.

Au ajuns in prezent la 1500 capete ovine mama si o ferma moderna, cu toate utilitatile necesare, cu depozit frigorificunde i0si pastreaza produsul finit pentru maturare si conservare.

 

In anul 2007 a fost constituita Asociatia familiala Raceu. De mentionat ca toti membrii familiei au urmat cursurile de calificare la OJCA Timis.

 

Pentru obtinerea produsului finit "Branza telemea de Sinicolaul-Mare" s-au parcurs o serie de etape ajungand in final sa fie declarat produs traditional. Ferma are o productie marfa anuala de cca 25,5 tone branza telemea care este depozitata in butoaie de lemn, intr-o spatioasa camera frigorifica subterena la 5-7 gradeC. Procesul de preparare a branzei are loc intr-o camera luminoasa, spatioasa, curata, dotata cu apa curenta rece si calda, bazine de inox, rafturi de lemn pentru depozitare, camera in care incepe pregatirea produsului traditional.

 

Mielutele fermei pentru reproductie obtinute din fatari proprii sunt atent selectionate si raman la turma pentru reproductie iar masculi la 25-30 kg sunt dati la export.

 

Ferma se afla in Sinicolaul-Mare, pe drumul Saravale, pe amplasamentul stanei fostuluiCAP, are teren prriu cumparata in suprafata de 30 ha semanat cu lucerna si cereale si concesionat de la primarie 120 ha pasune.

 

Familia, prin perseverenta a adus ferma sa fie printre cele mai renumite si cautate in zona, pentru produsul de buna calitate pe care-l obtine si pentru conditiile de igiena in care se obtine acest produs.

 

 

Autor: Angela Copilas Ciocianu

 

Sursa: www.ojcatimis.ro

 

 

 



Cautare