Halva Feleacul

Povestea produsului Halva Feleacul incepe in 1960, anul in care este realizat acest produs la fabrica de dulciuri de la Cluj–Napoca.

Reteta utilizata atunci folosea ingrediente autohtone, avand la baza semintele prajite de floarea-soarelui pentru fabricarea tahanului si siropul de zahar si glucoza batut cu extract de ciuin pentru a obtine halvita. Echipa Feleacul a pastrat de-a lungul anilor reteta stabilita atunci, a utilizat tehnologia de productie initiala, pentru a oferi consumatorului roman produsul pe care il cunoaste si pe care il apreciaza, produsul Halva Feleacul devenind astfel un produs cu traditie pe piata romaneasca.

Produsul Halva se obtine dintr-un amestec de tahan si halvita. Metoda de productie utilizata este in doua faze: obtinerea tahanului din semintele de floarea-soarelui descojite, prajite si macinate si, respectiv, obtinerea halvitei din zahar, sirop de glucoza, apa si extract din radacini de ciuin. Amestecul celor doua semifabricate se realizeaza prin framantare, operatiune care asigura distribuirea uniforma a componentelor in produsul finit. Operatiunea de framantare se realizeaza manual, in cazane de inox, cu ajutorul unor lopeti de lemn, ceea ce face posibila pastrarea fibrei de la halvita in produsul final.

Dupa framantare produsul este dozat in caserole de plastic, este depozitat in tavi si asezat pe rafturi intr-o incapere separata. Este astfel pastrat timp de 24 ore, timp necesar racirii pe cale naturala, urmand apoi a se ambala in folie metalizata.

Produsul este traditional si oferit spre vanzare de catre S.C. AMYLON S.A. SIBIU, ce are punctul de lucru la Cluj – Napoca.

GAMA DE HALVA FELEACUL >>