Conservarea livezilor si a soiurilor traditionale de fructe din Transilvania

Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA organizeaza in data de 25 iunie 2015 un seminar dedicat cunoasterii reciproce si a stabilirii unei relatii de colaborare intre initiativele si organizatiile interesate de conservarea livezilor si a soiurilor traditionale de fructe din Transilvania.

La Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, Dumbraveni, judetul Sibiu, incepand cu ora 10:00 sa dezbate problema abandonului livezilor si gasirea de solutii pentru aceasta.

Program Preliminar

10:00 – 11:30 Prezentari si discutii despre contextual actual

11:30 – 12:00 Pauza de cafea

12:00 – 13:00 Discutii despre aspectele legislative

13:00 – 13:30 Pauza de pranz

13:30 – 14:30 Discutii cu privire la situatia soiurilor din Transilvania

14:30 – 16:00 Discutii cu privire la viitoarea platforma de colaborare

In urma acestei intalniri, se va pune bazele unei retele tematice si a unui website, unde vor fi publicate informatii utile cu privire la soiurile si varietatile de fructe din Transilvania, un ghid de identificare a acestora, ghiduri practice de management al livezilor traditionale, prezentarea activitatilor si proiectelor relevante, prezentarea celor mai importante specii de flora si fauna din livezi etc. Evenimentul este organizat prin proiectul „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale-elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania” finantat prin granturile SEE 2009-2014 din cadrul Fondului ONG din Romania. Au fost identificate 19 soiuri pomicole traditionale (dar si alte soiuri moderne, omologate) de mar si par in zona Sighisoara-Tarnava Mare, in cadrul proiectului. In perioada de inventariere a soiurilor pomicole locale, echipa Ecotransilvania a recoltat 205 probe de fructe, care au fost analizate la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.