Pogacele de Sfantul Luca

Pogacele de Sf.Luca sunt un produs traditional din judetul Arad

De ziua cand il serbam pe Sf. Luca se leaga multe credinte si traditii. Ziua a fost renumita si pentru preziceri. Cu ajutorul pogacelelor pregatite pentru aceasta zi se preziceau persoanele sortite sa devina perechi in viitor; in pogacele se puneau adesea banuti, in speranta unui an mai imbelsugat.

 

Ingrediente:

· 1 kg faina,

· 0,5 kg jumari macinate,

· 600 ml lapte,

· 3 galbenusuri,

· 30 g drojdie,

· 3 lingurite zahar,

· ½ plic praf de copt,

· sare.

 

Mod de preparare:

Framantam un aluat usor din faina, ou si drojdia dospita in lapte indulcit.

Jumarile le saram putin si facem trei portii. Aluatul il intindem, il ungem cu jumari, il impaturim si il lasam 15 minute la odihnit. Repetam inca de doua ori aceasta operatie. Dupa ce am lasat a treia oara la odihnit intindem aluatul de 3 cm grosime si taiem pogacele cu forma. Pogacelele le ungem cu ou si smantana, ca sa nu se intareasca deasupra, si le coacem.

 

Sursa: Gastronomia pe langa frontiera UNGARO - ROMANA

 


Cautare