Carnatul de Mangalita

Carnatul de Mangalita este un produs traditional specific regiunii Maramures.

Produsul dateaza de peste 150 cand gospodariile din aceastazona si-au pus problema pastrarii pe o perioda mai indelungata a carnii rezultata din sacrificarea porcului de Craciun.

Sacrificarea porcului de Craciun este nu numai o traditie ci si un adevarat ritual la care participa toti membrii familiei si uneori rude sau vecini.

Este o traditie in zona Maramures ca cel putin o pereche de carnati de Mangalita afumati sa se pastreze pana la sarbatoarea Pastilor cand acest carnati este pus in cosul pascal alaturi de jambon, cas, oua vopsite, prajituri, pasca si sunt duse la biserica pentru afi sfintite. Cel care nu avea toate aceste bunati in cos era considerat un gospodar scapatat

Carnatul de Mangalita a fost considerat un deliciu datorita gustului minunat precum si a calitatilor curative conferite de prezenta acizilor grasi nesaturati.

Pana in zilele noastre in seara de Craciun pe masa multor gospodari gasesti carnati de Mangalita afumat alaturi de alte bunatati si de paharul de horinca.

 

PRODUCATOR SC Toto SRL, Lapusel, nr. 90A, Maramures

Persoana de contact: Tataran Ioan (0722 613 194)