Mnere de prune de Aldesti, judetul Arad



PRODUS TRADITIONAL IN CURS DE ATESTARE


In satul Aldesti din Tara Zarandului, Judetul Arad este in curs de atestare, omologare si protejare produsul traditional  cu denumirea de "MNERII DE PRUNE".

Acest produs se prepara doar din prune si are o tehnologie specifica in zona. Pentru prepararea acestui produs se folosesc cazane din cupru numite in zona „CALDARI” care au un sistem de amestec in acest cazan numit in zona „MESTECAU sau HUSTUCAU „ .

Dupa ce prunele au fost culese, se vor spala si se vor crepa in doua „POMNI” cum se spune de catre mai multe femei deoarece cazanul are capacitatea de aproximativ 90 litri si prune se folosesc aproximativ 100 kg din aceasta cauza este necesar de mai multe femei.

Sistemul traditional era sub forma de claca intre vecini azi la o familie iar in zilele urmatoare la alte familii.

Prunele crapate in doua si fara simburi se pun in aceste caldari unse in prealabil cu untura sau slanina „CLISA” pentru a nu se lipi de fundul caldarii. In continuare cu mestecaul sau hustucaul se amesteca continuu . Dupa aproximativ o ora de fierbere prunele se topesc rezultind „ MUSTUL” care este sub forma unui lichid si care este foarte cautat de copii mici pentru a-l pune pe piine.

Mnerea se fierbe ore in sir, timp in care femeile fac pe rind la mestecau, care trebuie sa se invirta tot timpul in mnere sa nu se prinda de fundul caldarii.

Daca prunele se spala dimineata de la ora 7.00 , mnerea a fost terminata in jurul orei 23.00. Femeile au spus ca mnerea este fiarta cind daca se taie cu o lingura de lemn in caldare in urma ei ramine un sant. De obicei mnerea se punea in vase de lut numite „OALE” dar si in borcane din sticla. Produsul MNERE DE PRUNE DE ALDESTI urmeaza conform normelor in vigoare sa fie atestat ca produs traditional si sa fie scos pe piata sub aceasta denumire.

Pentru a se pastra mai mult timp acest produs nu are nevoie de conservanti pentru faptul ca s-a fiert mult si aceasta ii da rezistenta fata de diferiti germeni, nu se foloseste nici zaharul pentru complectare mnerea este dulce datorita prunelor.


Alda Adam - director coordonator OJCA Arad


Cautare