Branza de Burduf, Fundata, Judetul Brasov

Cecilia Istrate si Ion Istrate de la Fundata sunt prezenti la targurile traditionale cu renumita „Branza de Burduf”.

Ei ofera diverse produse din carne si lapte: cas dospit cu marar, chimen si busuioc, telemea de oaie, branza de burduf, telemea putin sarata (cu care a fost si in Italia), urda dulce; dar si cu pastrama de berbecut, vitel, carnaciori afumati de vita si oaie sau de porc si vita. 

Cecilia si Ion Istrate, participa din 2006 la targurile de la Torino cu retete transmise din generatie in generatie.Microferma, asociatiei familiale „Istrate” din satul Fundata, a avut şansa ca, prin fundatia Slow Food pentru Biodiversitate, sa isi prezinte produsul, specific zonei de sud-est a Transilvaniei, branza de burduf pastrata in scoarta de pin, la cel mai mare targ gastronomic al producatorilor traditionali din lume. Istrate are 600 de oi si 30 de vaci, iar in cadrul fermei lucreaza numai angajati. Branza de burduf invelita in pin, si celelalte retete de produse taranesti, le comercializeaza doar in mari piete deschise precum cea din Brasov sau in targuri organizate pe teritoriul Romaniei. Istrate crede ca doar exportul produselor lactate romanesti autentice poate crea premise solide de dezvoltare locala in Romania si pentru antreprenorii romani.

Reteta la branza in burduf sau coaja de brad

Prima data se incalzeste laptele si se da cheag. Apoi se aduna casul in „sidila. Se rupe, in „crinta, de trei ori, se framanta pana nu mai ramane nici un pic de zer. Se pune la presat, apoi se desface si se pune la zvantat si dupa o zi se baga in „buduroi”. Dupa aceea, casul se tine de la 8 la 12 zile, in functie de temperatura. Dupa 12 zile se incearca. Cand se vede ca e dospit si gras, se da prin masina de tocat, dat cu putina sare, dupa gust. Apoi se ambaleaza ori in coaja de brad, ori in burduf de oaie. In burduf de oaie nu prea mai face nimeni pentru ca e greu de ras. Parintii si bunicii domnului Istrate radeau burdusii de oaie, ii spalau, ii opareau, bagau branza in burduf si ii coseam.

Cea mai gustoasa branza este in burduf de oaie deoarece avea gustul initial. In burduf branza se pastreaza cam 5-6 luni, cateodata chiar si un an de zile. Cosuletele de brad, se fac astfel: Coaja se opareste, se rade, se croieste si se coase. Pot fi facute in diferite forme. Se pune branza in ele, branza de burduf. Este aceeasi branza, dar isi ia aroma de coaja de brad. Are un gust putin mai amarui. Cecilia si Ion Istrate, fac patru feluri de cas: cas cu chimen, cas cu busuioc, cas cu ardei si cas simplu. De asemenea fac telemea proaspata de oaie, simpla sau cu chimen si urda dulce.

 

La stana baciului Ion Istrate gasesti bucate alese, simple, dar gustoase: botul cu miez de branza de burduf, pastrama de oaie, casul, urda si mamaliga taiata cu ata. Pentru „bulzele” de mamaliga se ia o bucata de mamaliga intre palme, fara sa-i simti arsura, si o umplii cu branza de burduf. Intre timp, pe un grătar josut, se pun "bulzele" de mamaliga, sa se coaca. 

DATE DE CONTACT: Cecilia Istrate - Comuna Fundata, nr.63a, Judetul Brasov Telefon 0745 131 995

  • Mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.