In Socodor strazile sunt largi cu trotuare asfaltate si case pline de amintiri. Spun amintiri deoarece in primavara anului 1910, in piata triunghiulara din centrul comunei a avut loc o mare adunare populara de aproape 7000 oameni unde a vorbit scriitorul si omul politic Octavian Goga. In 1918 taranii din Socodor au alungat de la primaria veche pe reprezentantii imperiului si au ales Consiliul national roman comunal.

Prezentul i-si pune tot mai mult amprenta pe viata comunei prin constructii noi, care se adapteaza rapid modelului european de dezvoltare rurala.

Cu toate ca se invecineaza cu orasul Curtici, vestit pentru cultivarea rosiilor, cultivarea verzei a ajuns o adevarat traditie locala in Socodor. Majoritatea agricultorilor cultiva acest produs din generatie in generatie. Dinu Petru Ticla este unul dintre cei mai renumiti cultivatori de varza din regiune. Ticla se ocupa de varza de cand era mic copil si isi ajuta parintii la lucrarile agricole de sezon. Se lauda si in prezent spunand ca cea mai renumita varza pentru zona de vest a Romaniei este varza de Socodor.

La aceasta cultura sunt multe lucrari mecanizate, dar o mare parte din munca este facuta manual. Recolta este vanduta in judet si in tara. Vinde si prin Maramures si prin alte zone din tara en -gros, pentru a nu stat pe piata

Dinu Ticla si-a vandut toata productia anului trecut si numai varza murata mai este acum in casa gospodarului... Domana Ticla spune ca la murat varza nu este o tehnica speciala, ci se pune doar marar, apa si sare. Mararul trebuie pus in cantitate mare, pentru ca el da gustul specific.

Cand se duce zapada, se pune samanta in pamant. Soiul de Socodor e samanta productie proprie, nu se cumpara de la Agrosem, nici din Ungaria. De obicei, samanta se seamana la Buna Vestire. Se seamana direct in pat rece. Pana in 10 -15 mai trebuie repicata. Pe un hectar intra cam 50 mii fire de varza. Dar asta depinde si de distanta la care se planteaza. Dupa aceasta operatie ramane sa fie sapata si udata. Ticla si-a amenajat o sursa de apa in apropiere.

"Decat sa mergi la serviciu, pe salar de 500-600 roni / luna, mai bine lucrezi pamantul. Oricat de bun sau rau a fost anul, in paguba nu ramai niciodata. Sunt ani in care iti iese putin, dar sunt ani in care ramai cu bani." spune el.

Statul ar trebui, dupa parerea lui Dinu Ticla, sa se implice mai mult in problemele taranilor. Sa nu mai aduca produse din import, iar celor de aici sa li se stabileasca un pret fix. "Sunt o gramada de smecheri care vin si profita de nestiinta taranului. Aici noi producem, dar desfacerea produsului e o adevarata problema. Tiganii acestia, care sunt blamati de toata lumea, pentru omul de rand sunt bineveniti, pentru ca iau toata marfa odata si dau banii imediat producatorului", a mai spus Dinu Ticla.

In aceasta perioada cand fiecare tara membra i-si protejeaza produsele la nivelul Uniunii Europene, produsele romanesti care si-au facut o traditie si un renume pe plan local si national vor trebui atestate si protejate.

Atunci cand vin strainii in judetul Arad si ii servim cu Pita de Pecica, Salam de Nadlac sau Tuica de pruna de pe Valea Crisului Alb, sa-i imbiem si cu gustoasele  sarmalele invelite in "Varza de Socodor".

Cand ma gandesc ca la Socodor alaturi de traditia de cultivare a verzei, mai este o renumita pescarie, si un parcul de vanatoare de cerbi lopatari unde vana fostul dictator Ceausescu, i-mi vine greu sa accept ca se poate uita atat de repede aceasta localitate aradeana.