21.02.2017. „Slana Fest” este un eveniment culinar dar si cultural gastronomic ce are loc la EXPO TRANSILVANIA din Cluj-Napoca, annual in luna februarie.

Slana Fest este compus dintr-un targ cu produse traditionale de carmangerie la care participa producatorii locali si un concurs al slaninilor, carnatilor si mezelurilor de casa unde s-au inscris gospodari din zona cu produsele preparate de ei pentru consumatie proprie. „Competitia culinara traditionala”, este impartita pe trei categorii: slanina afumata, fiarta sau maturata; carnati, sunci afumate, maturate; mezeluri din organe de porc.

Produsele sunt expuse pe platouri de lemn si insotite de ingrediente, precum ceapa rosie sau verde, usturoi, branza, piper, rosie, ardei gras sau iute, paine de casa sau turta, boia dulce sau iute, castraveti, muraturi, etc. Pentru amatorii de degustari, slanina e insotita de un pahar de tuica, visinata sau vin fiert.

Presedintele Breslei Mestesugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizatorul SlanaFest, a declarat, ca multi expozanti au adus produse din porc din rasa Mangalita, care are o slanina cu aspect marmorat, de calitate premium. Szasz Gyuri, un producător din comuna Buza, judetul Cluj, care se ocupa cu acest gen de afacere spune ca cel mai important este ca porcul sa manance sanatos, lucerna si graunte. El are peste o suta de porci din rasa Mangalita. Face salam, carnati, jumari si slanina, pe care le vinde la diverse targuri. El afuma slanina cu fum rece timp de doua saptamani. O zi se afuma, o zi pauza. Intra numai putin fum, iar lemnul folosit trebuie sa fie de esenta tare, cum ar fi fag, cires, prun. Slanina afumata in acest fel tine şi doi ani.