Cascavalul de capra - judetul Tulcea


Pana anul trecut, datoria lui Christian Bekkers era sa vanda... servicii de logistica, sa incheie contracte, sa fixeze trasee si sa faca rapoarte. Belgianul, de 48 de ani, spune ca nu i-a plăcut niciodata sa vanda ceva virtual, nepalpabil. Dupa doua decenii Bekkers a reusit. Destinul l-a aruncat in inima Dobrogei, in satul tulcean Parches, unde in prezent produce branzeturi.

 

Proprietarii pensiunilor din Delta Dunarii sunt principalii clienti ai lui Bekkers, care vinde 50 de kilograme de branza si cascaval, in fiecare zi.

 

Insa belgianul nu se bazează prea mult pe hotelierii din Delta. El vrea sa ajunga la o capacitate de productie de zece ori mai mare, pe care sa o exporte in Belgia, tara unde consumul de branza este de 20 de kilograme pe cap de locuitor. In comparatie, un roman consuma anual doar patru kilograme de branzeturi.

 

Belgienii sunt innebuniti dupa branza de capra“, spune Bekkers, care si-a facut calculele pentru noua sa afacere. El spera la o cifra de afaceri de 150.000 de euro pe an. Belgianul cunoaste aproape totul despre tehnologia de obtinere a branzeturilor, si este foarte strict. Stagiatura si-a facut-o la o ferma din Olanda unde a invatat intregul proces de obtinere a cascavalului.

 

Bekkers foloseşte un cheag olandez, de la fermele unde si-a facut „stagiatura“, iar laptele il cumpara de la crescatorii de capre din regiune cu un pret de 1,5 lei pe kilogram. Pentru anul 2010, Christian si-a propus sa creasca singur capre din rasa Sanne, importate din Belgia. Aceasta rasa poate da pana la opt litri de lapte pe zi, spre deosebire de cea autohtona, care nu da mai mult de doi litri intr-o zi.

 

 

Sursa: www.adevarul.ro

 


Cautare