Descrierea produsului romanesc MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI (IGP).
Magiunul este un produs alimentar natural , obtinut din prune, prin fierbere in recipiente deschise , fara adaos de zahar, sau alte ingrediente. Materia prima folosita o constituie exclusiv prunele, provenite doar din livezile Topolovenilor si din alte regiuni ale tari : Arges, Bistrita Nasaud , Bacau , Galati, Constanta, Arad , Dolj, Mehedinti, Prahova, Buzau, Olt, Vaslui,Valcea. Livezile de pruni au existat pe pamanturile din Topoloveni din timpuri stravechi (gasim lamuriri in hrisovul lui Stefan Cantacuzino din 1 aprilie anul 7222 (1714) unde se aminteste de „Dealul Topolovenilor”. Soiurile de prune utilizate in obtinerea acestui magiun sunt numai din varietati de toamna, bine coapte, care apartin soiurilor: Grasa Romaneasca (dau aroma si gust agreabil produsului finit, avand un randament bun de prelucrare cu toate ca samburele nu este detasabil de pulpa ), Grasa ameliorata, Vinata Romaneasca, Tuleu Gras (ambele soiuri cu randament foarte bun numai ca aroma nu este la fel de pronuntata), Bistriteana sau Brumarie (cele mai indicate in obtinerea unui magiun de calitate, aroma puternica si placuta de prune, gust dulce – acrisor placut, aciditate mica si consistenta buna, definitoriu in culoarea produsului finit – brun inchis ), D’Agean, Anaspath, Stanley. Prunele destinate obtinerii magiunului trebuie sa fie sanatoase, curate si foarte bine coapte (pentru ca numai atunci calitatile acestora: continutul de zaharuri, gustul, aroma, culoarea si continutul de substanta uscata ating optimul de recoltare in vederea prelucrari). Judetul Arges detine ponderea in cultura acestor soiuri de pruni in Romania. Materia prima, prunele sunt extrem de bogate in glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, pentru a aminti doar o parte din componentii ei. Prin urmare, proprietatile remarcabile ale acestui fruct consumat proaspat sau preparat conduc la fortifierea sistemului nervos, combaterea starilor de oboseală, stimularea tranzitului intestinal, normalizarea volumului ficatului (reduce hepatomegalia). Magiunul natural de prune Topoloveni este o pasta omogenă , vascoasa usor tartinabila, produs ce se foloseste in alimentatia persoanelor de toate varstele, atat ca mic dejun cat si ca desert, ca atare sau ca umplutura in diverse produse de patiserie. Ca produs traditional, in bucataria romaneasca, magiunul a reprezentat un aliment cu pondere in randul produselor conservate, consumat de populatie din toamna pana in primavara, mai ales in gospodariile nevoiase.
Zona de productie (receptie materie prima, procesare, etichetare, ambalare si depozitare), a « Magiunului natural de prune Topoloveni » este Orasul Topoloveni care se afla situat in partea central sudica a Romaniei, in N- V Munteniei, la 20 km S – E de orasul Pitesti, pe vechea sosea nationala Bucuresti Pitesti, la contactul dintre Lunca Argesului si dealurile din platforma Candesti. Cultura pomilor fructiferi ocupa un loc important in viata locuitorilor, inca din sec XVI, datorita configuratiei reliefului (dealurile reprezentand mai bine de jumatate din suprafata localitatii) si conditiilor pedoclimatice, cea mai mare extindere cunoscand - o prunul. Un rol important in aceasta directie jucandu-l pepiniera din Golestii – Badii (localitate din vecinătatea Topoloveni). Inca de acum sase sute de ani pe meleaguri Topolovene au existat livezi cu pruni iar locuitorii se ocupau cu prelucrarea acestora sub forma de magiun, tuica, prune uscate , etc. Prunele uscate si magiunul, mentionate in documentele vremii, constituiau un aliment important pentru marea majoritate a locuitorilor nevoiasi, cat si produse comercializate in targurile locale, fiind si una din sursele de venit din zona. Prima ,,fabrica de magiun” a luat fiinta in Topoloveni in 1914, care s-a numit apoi ,,fabrica de marmelada”, inchiriata ulterior Cooperativei din Topoloveni. In 1941 a fost preluata de Ministerul Agriculturii, perioada care a urmat a dus la diversificarea si marirea productiei (se fabrica magiun si marmelada din prune, mere, dovleac). In anul 2001 Sectia de magiun a fost cumparata de S.C. SONIMPEX SERV COM SRL care produce si astazi ,,MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI”, in localitatea Topoloveni. Faptul ca produsul alimentar este originar din aria geografica delimitata este dovedita prin existenta unui sistem de trasabilitate pus in practica de la intrarea materiei prime in fabrica pana la produsul finit (se intocmesc fisa de urmarire a trasabilitatii, fisa utilajului, fisa de monitorizare concentrare magiun), cat si prin concordanta dintre cantitatea de produse comercializate sub denumirea « Magiun natural de prune Topoloveni » si cantitatea de materie prima transformata.
La obtinerea Magiunului natural de prune Topoloveni se folosește metoda fierberii in duplicate deschise, fara adaos de zahar sau alte ingrediente. Materia prima, prunele, se recolteaza manual, cand sunt bine coapte pentru ca atunci au continut maxim de zaharuri si se ambaleaza in cosuri sau ladite. Prunele se receptioneaza la sectia de fabricatie depozitandu-se in spatii special destinate acestui scop, racoroase, curate lipsite de mirosuri straine, pana la intrarea pe flux. « Magiunul natural de prune Topoloveni » este un produs sezonier fabricandu-se doar din prune proaspete in perioada august-octombrie in functie de vreme. Spalare se face mecanizat in masini de spalat, cu dusuri pentru clatire, cu ajutorul apei potabile, reci. Spalarea se face sub supraveghere permanenta pentru ca in produsul finit sa nu patrunda nisip si alte impuritati minerale. Prunele spalate se dirijeaza pe banda elevatoare pentru identificarea si inlaturarea celor necorespunzatoare. Tratament termic constă in oparirea prunelor in instalatii speciale de inox , cu ajutorul aburului tehnologic la temperatura de 80 ° C , si presiune de 1.5 atm, timp de 4-5 min.). Pasarea se efectueaza in doua trepte: prima treapta - in pasatrice cu ochiuri de max 3 mm, in vederea separarii simburilor si cojilor de pulpă; operatia are loc sub o stricta supraveghere pentru a evita trecerea simburilor sau a sparturilor de sambure in masa de prune strecurate. Treapta a doua de pasare are loc in rafinatrice cu ochiuri de 1.8 -2 mm pentru ca marcul de prune sa fie cat mai curat si mai omogen. Deseul din această operatie (samburi, sparturi de samburi, pielite si codite) sunt colectate in europubele care se golesc in containere aflate pe platforma betonata, special destinata acestui scop, de unde se ridica de catre firma de salubritate contractanta.
Marcul de fructe se concentreaza prin fierbere in cazane duplicate, deschise , pana la concentratie de minim 55 % substanta uscata (verificare cu ajutorul refractometrului incepand din a noua ora de la inceputul concentrarii), obtinandu-se magiunul. Concentrarea are loc cu ajutorul aburului tehnologic cu presiunea de 1.5 - 2 atm, la temperatura 105 ° C, la începutul fierberii si la 90 ° C cand produsul a atins concentrația de 50-52 grd.Brix, aceasta temperatura (masei produsului 80-100 ° C) diminuandu-se pe masura concentrarii, timp de 9-12 ore, functie de substanta uscata a materiei prime. Cand magiunul fierbinte ajunge la concentratia de min 56 grd.Brix, ceea ce indica optimul concentrsrii, se opreste presiunea pe cazan iar continutul se descarca in butoi. Sarja de magiun se imparte uniform in trei butoaie de 200 l, captusite cu saci PVC, manual cu ajutorul cociorbelor din lemn, in straturi subtiri pentru a se raci mai repede. După doua zile se completeaza la umplere cu o altă sarja si se continua racirea timp de 5 - 7 zile functie de temperatura mediului ambient. Verificarea racirii se face organoleptic, cu ajutorul unei lopatele sau caus de lemn. Pentru ambalarea in borcane de sticla, avizate sanitar, sarja de magiun se dozeaza automat (pe o linie de ambalare) in acestea, se capseaza si sunt apoi directionate la pasteurizare.