Cascaveaua din Valea Doftanei

23.01.2018. S.C. FERMA IP VALEA DOFTANEI S.R.L, judetul Prahova, a inregistrat ''Cascaveaua Valdostana'', in registrul national al produselor montane RNPM, alaturi de Cascavalul si Branza de burduf Valdostana.

Printre numeroasele branze romanesti, produse dupa retete locale, la loc de cinste se afla si cascaveaua de Valea Doftanei, cu un gust inconfundabil, produsa in zona de sute de ani. Cascaveaua este casul fermentat, foarte putin sarat si afumat, produs din lapte de vaca, de oaie, de bivolita sau de capra. Cea de oaie si de bivolita este mai grasa si mai consistenta, pe cand din laptele de vaca iese o cascavea mai mica. Casul dulceag se lasa la scurs pe gratare de lemn, se taie marunt si se pune in apa fiarta, dupa care este asezat in tiparul special, de forma rotunda. Cand se raceste, se baga la saramura pentru o zi, apoi se pune la afumat, timp de 1-3 zile. Maturarea branzei, se intinde pe o perioada de pana la 60 de zile.

Datorita acestui produs traditional local, la Valea Doftanei se desfasoara Festivalului Cascavelei, eveniment care se bucura in fiecare an de mare succes. Ce-a de-a XVI-a editie a Festivalului Cascavelei Valea Doftanei, una dintre cele mai longevive si mai indragite manifestari de acest gen din Prahova, a avut loc in perioada 8-10 septembrie 2017. Mii de oameni vin in fiecare an la Festivalul Cascavelei atrasi de produsele traditionale, dar si de spectacolele organizate in cele trei seri de festival.

 

 


Cautare