Unele dintre cele mai apreciate produse de pastrav se gasesc la Valea Doftanei, unde se fac zacusca si carnati din pastrav.

In anul 2005, s-a inceput reamenajare pastravarie din localitatea Valea Doftanei, judetul Prahova. Aici pastravii cresc in mediul lor natural nefortati cu antibiotice si furajare intensiva.

Produsele atestat de MADR, ca produs traditional, sunt: pastravul afumat in cobza de brad, pastravul copt si afumat, zacusca de pastrav si carnatii de pastrav. Produsele sunt comercializate nu doar in Romania, ci si in Germania, Franta, Italia. Un borcan de zacusca de pastrav, realizat dupa retetele bunicilor, costa 25 de lei, iar un kilogram de pastrav afumat si copt se vinde cu 70 de lei. Zacusca are in compozitie 85% file de pastrav afumat.

Pastravul crescut in ferma familiei si destinat obtinerii pastravului copt si afumat are o greutate intre 210-420 grame, culoarea galben auriu, stralucitor si lucios, solzii aderenti la piele, luciosi, trunchiul rigid si ferm, usor elastic.

Localizarea fermei este la o altitudine de 1100 m, pe varful „Vadul lui Zeghe” la limita dintre judetele Prahova si Brașov, fara nici un fel de poluare in amonte si de jur imprejurul pastravariei, apa se primeneste continuu in pastravarie iar calitatile sale deosebite se incadreaza in clasa I a apei de suprafata ce dau produsului finit un gust rafinat. Hrana pastravului provine din ferme specializate in producerea de furaje pentru pastrav si au in continutul lor proteine de calitate superioara, faina de peste, mazare, etc. Furajarea se face in sistem extensiv, doar in anumite conditii de temperatura si limpiditate a apei.

 

Contact >>