Dulceata de smochine Svinita

Comuna Svinita, Mehedinti, se mai numeste si “taramul smochinelor”.

Aici este locul unic din tara si din Europa unde smochinii cresc si rodesc in gospodariile oamenilor precum corcodusii din zona Olteniei. Si tocmai de aceea la Svinita, in fiecare vara se organizeaza Festivalului Smochinelor, o zi de neuitat, cu traditionalele concursuri, in care se premiaza cea mai buna dulceata de smochine si cea mai buna tuica de smochine. Ca element de noutate, dulceata de smochine de Svinita este marca inregistrata la OSIM.

Se spune ca in urma cu circa 500 de ani, smochinul a fost adus la Svinita si pe insula Ada-Kaleh de catre un pasa. Fiecare localnic are smochini roditori si face dulceata si tuica. Recent au mai fost plantati printr-un proiect peste 1000 de smochini. Pentruca sunt produse rare dulceata se vinde cu 15 lei/kg iar tuica cu 50 de lei/litru. 93% din locuitorii comunei sunt de etnie sarba, iar o specialitate a casei mai este si plescavita sarbeasca, un preparat traditional din carne de vita si de porc.