Vedeta targurilor de produse traditionale din Bucuresti este Floarea Vasile, singurul producator omologat de paine la test.
In varsta de 62 de ani, ea locuieste in satul Plaviceni, comuna Scarisoara, judetul Olt, si a mostenit reteta painii la test de la mama ei. „Majoritatea femeilor din sat s-au emancipat, nu prea mai pastreaza traditia. Si copiii mei mi-au facut casa numai cu gresie si faianta, dar am tinut mult la cuptorul din afara casei. A ramas intact”, povesteste femeia. Ea spune ca reteta dupa care face painea are, pesemne, peste 2.000 de ani vechime. „Testul este un recipient din argila, paie si pleava, in forma unei carapace de broasca si este mostenit din strabuni. Eu fac, o data la doua zile, cate trei paini pentru familia mea. Se face din faina de grau. Punem drojdie, apa calda, sare, apoi stropim cu ou sau zeama de rosii. Este foarte buna”, sustine Floarea Vasile. O paine la test are 1,5 kilograme si costa 15 lei. Floarea Vasile mai cunoaste un obicei vechi de 61 de ani, special pentru ziua de Sf.Constantin şi Elena. Se numeşte „Consitandinu Puilor", zi de sarbatoare, cand fruntasii satului imparteau pui preparati la test. Mama Floarea a dezvaluit reteta pentru puii mici care se perpelesc, apoi se pun intregi intr-un castron larg, nesmaltuit, cu o garnitură de cartofi taiati in patru, un morcov taiat felii mari, patrunjel si sare dupa gust. Vasul se pune sub test, timp de 30 de minute.