Din categoria branzeturilor cu pasta oparita fac parte si cascavalurile traditonale din Muntenia si Dobrogea:

Cascaval Dobrogea. Cunoscut si sub numele de Cascaval de campie, aceasta este o branza maturata timp de cca 2 luni, cu pasta oparita. Initial, a fost produs in Campia Baraganului si Dobrogea. Datorita continutului redus de apa (sub 40%) putea fi conservat timp indelungat si, deci, exportat. Are coaja neteda, cerata, fara crapaturi, de culoare gal- ben-cenusiu. Miezul este destul de gras, putin elastic si cu gust aromat, specific.

Cascaval Teleorman. Are coaja neteda, cerata, fara crapaturi, de culoare galben-cenusiu. Miezul este tare, putin elastic si gustul aromat, putin iute, dar foarte putin sarat.

Cascaval afumat de munte. Preparat dupa o metodologie adusa in Dacia de romani, astazi se mai fabrica in anumite zone din Muntenia si in gospodariile taranesti. Se poate pastra pana la 2 ani,

Papusi de cas. In judetul Arges, casul nu se mai prelucreaza cascaval, ci se afuma direct papusile de cas. Se pastreaza la afumat 4-6 zile, dupa care este pastrat in incaperi reci pana la consum.

Cascaval de Mehedinti. Este un produs din lapte proaspat care se obtine utilizand ustensile din lemn.