Argesul, fruntasa la produse traditionale inregistrate


Judetul Arges se numara printre cele fruntase la numarul de produse traditionale inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale si avizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In judetul Arges sunt avizate 184 de persoane fizice autorizate si persoane juridice care se ocupa de prepararea si comercializare produselor traditionale.

De departe, cel mai cunoscut produs traditional, singurul din tara recunoscut la nivel european, este magiunul natural de prune Topoloveni, el avand si Indicatie Geografica Protejata (IGP).

Prunele deshidratate si diverse dulceturi sunt si ele in categoria produselor traditionale.

La preparate din lapte, Argesul are: branza telemea, branza de burduf, cascaval afumat, urda, telemea mixta, cas afumat, telemea de capra etc.

In categoria bauturilor alcoolice traditionale sunt tuica de prune si palinca.

La preparate din carne sunt: pastrama de oaie, pastrama de porc, carnati taranesti, toba de casa, lebar, caltabos, pastrama de vitel, ceafa afumata, jumari si sloi de porc.

Nici la dulciuri, judetul Arges, nu sta rau. Cozonacii cu nuca si rahat, checul de casa cu cacao, prajiturile de casa, covrigeii musceleni cu ou sunt cateva din produsele traditionale care au aviz favorabil.

Zacusca cu ciuperci, zacusca traditionala de Topoloveni, salata de ghebe, pasta de macese, siropurile de muguri de brad, zmeura, papadie, catina si trandafiri, otetul de Topoloveni sunt alte produse traditionale, iar lista lor ar putea continua.

In 2012, magiunul si dulceturile naturale de la Topoloveni, alaturi de tuica de Moraresti, au participat la o expozitie la Berlin, bucurandu-se de mare succes.


Cautare