Pide - produs traditional turcesc

Produsul traditional turcesc Pide a fost prezentat la Targul National de Produse Ecologice, Traditionale si Naturale de Lucia Irescu, din Medgidia.

 

Pide este o paine traditionala turceasca cu o consistenta elastica si deosebit de gustoasa, umpluta cu branza sau carne. In Turcia, pidele cu diferite umpluturi sunt vandut in restaurante speciale. Aproape toate restaurantele, servesc in fiecare zi pide proaspete, umplute cu branza sau carne de miel. Este un produs traditional fin datorita faptul ca aluatul este facut manual, framantat de mai multe ori, ca sa prinda suplete si elasticitate.

Modul de preparare. Se amesteca faina, sare, zahar, drojdie si apa intr-un castron, se framanta bine si se lasa o ora la dospit. Dupa care se intinde. Pentru umplutura cu carne se prajeste ceapa, se adauga carnea, pasta de tomate si ardei gras. Se adauga sare, boia si menta. Dupa douazeci de minute se lasa la racit. Aluatul pregatit si intins se umple cu compozitia din branza sau carne, se impatureaza in parti cam un centimetru si se periaza cu ou. Se scoate din cuptor se mai periaza cu ulei de masline si se mai lasa in cuptor pana este coapta.

Uniunea Democrata Turca din Romania organizeaza anual Festivalului de Arta Culinara Turceasca la Constanta, unde traieste cea mai mare parte a comunitatii turce si unde gospodinele pastreaza si transmit din generatie in generatie retete culinare vechi. Printre acestea se regasesc mai multe retete traditionale, locale, de pide.