Carnatii de Plescoi - judetul Buzau

Denumirea „carnati de Plescoi” vine de la localitatea Plescoi, Buzau.

La origine, carnatii de Plescoi sunt produsi din carne si seu de oaie, tocata cu barda, condimentata cu usturoi, cimbru, busuioc si sare, umpluti in membrane naturale de oaie si afumati cu lemn de fag. Multi bulgari si sarbi s-au asezat in zona Buzaului si au avut preferinta pentru condimentarea cu ardei iute rosu a carnaţilor locali, contribuind la definitivarea gustului carnatilor de Plescoi. Reteta prepararii carnatilor de Plescoi, este detinuta de localnicii din zona Plescoi-Berca.

 "Trebuie sa rezistam impreuna impotriva dusmanului comun, marile firme producatoare, care nu respecta metoda traditionala, mai ales la episodul cu afumarea", se plinge Traian Papuc.

 In comuna, la Plescoi, nu se faceau cantitati mari de carnati, pentru ca taranii nu aveau camere de frig unde sa conserve cirnatii in asteptarea clientilor, cumparau animale din cele trei targuri din zona, le taiau in batatura proprie, le trageau prin "masina de tocat numarul 10"Materia prima pentru realizarea carnatilor Plescoi, adica carnea de oaie, este asigurata de piata interna, de la producatori din Bistrita Nasaud, Sibiu si Vrancea.

 


Cautare