In comuna Comarna, judetul Iasi, exista aproximativ 600 de hectare de livezi de ciresi.

 

Aici, fiecare localnic are in curte macar cativa copaci. Satul este cunoscut pe o raza mare pentru fructele de calitate care se recolteaza de aici. In fiecare an, pe pietele iesene, dar nu numai, ajung cateva mii de tone de cirese.

 

Localitatile din jurul satului Comarna par a fi si ele contaminate de aceasta "febra a cireselor": pe marginea drumurilor sunt asezate cosuri din care gospodarii vand cirese, direct la poarta casei, clientii obisnuiti ai acestora fiind soferii care tranziteaza zona. In Tomesti, Costuleni, Hilita, Raducaneni, Cozmesti oferta de cirese este impresionanta, dar nu se compara cu cea din Comarna, sat in care se gaseste vestita Boamba de Cotnari.

 

 

Boambe de Cotnari

 

Boambe de Cotnari este un soi autohton, foarte valoros de vigoare mare, autosteril, produce abundent si constant. Fructul este mare, cordiform, rotunjite cu pielita de culoare galben aurie, cu pete roz rosietice pe o mare parte din suprafata. Pulpa pietroasa, galbuie, cu sucul slab colorat, suculenta, dulce si armonios acidulata, neaderenta la sâmbure de calitate foarte buna pentru masa, dulceturi si compoturi.

 

Se recolteaza în a II a jumatate a lunii iunie.

 

Se altoieste pe mahaleb pentru zonele cu precipitatii de 500-550 mm (sudul tarii), pe cires franc (Prunus avium) din soiurile Bigarreau Donissen, Hedelfinger si portaltoiul vegetativ C12. Polenizatorii: Van.

 

 

 

Sursa: www.flacarais.ro