Bucataria din Moldova se caracterizeaza prin mancare fina si gustoasa.

La prepararea mancarurilor se foloseste in special carnea de pasare si de peste. Dar se mai foloseste si carne de porc, de vaca, si de vanat. De asemena legumele, ouale, si branzeturile.

Ciorbele se acresc cu bors si se imbunatatesc cu smantana si cu oua.

Mancarurile sunt mai dietetice si se realizeaza fara rantasuri prajite, doar cu ceapa inabusita si faina dizolvata in apa.

Sosurile sunt albe dar si colorate cu pasta de bulion si boia de ardei.

Bugataria moldoveneasca nu este aglomerata in condimente. Se folosesc: mararul, patrunjelul, cimbrul, ardeiul iute, usturoiul si leusteanul.

Renumitele sarmale moldovenesti sunt mici delicate, se obtin din carne tocata si sunt infasurate cu varza sau cu foi de vita.

In Moldova se mananca multe dulciuri obtinute din aluaturi cu diferite umpluturi de legume, branza, fructe.

Cele mai cunoscute preparate moldovenesti sunt: raciturile de pasare, piftia de porc, ciorba de potroace, borsul moldovenesc, saramura de peste, sarmalutele in foi de vita, mamaliguta, parjoalele moldovenesti, tochitura moldoveneasca, cozonacul si pasca moldoveneasca, poale'n brau, placinta cu branza, dovleac sau mere, etc.