Reteta de sarmale traditionale romanesti:

Se rumenesc in ulei doua cepe mijlocii taiate marunt. Cand ceapa tocata incepe sa se ingalbeneasca, se adauga trei linguri de orez ales si spalat. Se lasa se se traga si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu 500 grame carne tocata de porc si vita si 500 grame carne tocata de vita, se adauga verdeta (cimbru + marar) tocat marunt, sare si un praf de piper. Se opareste in apa cu sare o capatana de varza cu frunze subtire, se desfac frunzele si se taie in bucati potrive de mari si invelim carnea pentru sarmale. Varza ramasa neintrebuintata de la sarmale se taie ca taiteii mai grosi.

Se pune un strat de varza in cratita, apoi se aseaza sarmalele una langa alta si un al doilea rand daca avem mai multe. Intre randuri se aseaza felii de rosii si de slanina afumata. Deasupra se pune un strat de varza taiata. Se adauga bulion si o legutura de cimbru proaspat. Se lasa sa fiarba la cuptor la foc potrivit si se tine pana scade zeama atat cat trebuie. Sarmalele sunt mult mai bune daca sunt incalzite, de asta e mai bine sa fie facute de pe o zi pe alta.