Produs traditional de Craciun, din judetul Arad

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina,
  • 400 g untura,
  • 100 g zahar praf,
  • 3 galbenusuri,
  • 20 g drojdie,
  • 1 lingurita de cafea cu sare,
  • 250 ml lapte.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg nuca macinata dur sau mac,
  • 400 g zahar praf,
  • coaja rasa de la o lamaie,
  • 50 g stafide,
  • 30 ml rom.

Mod de preparare:

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut. Se framanta faina cu untura, se adauga drojdia, cele 2 galbenusuri, laptele, sarea, zaharul praf si se framanta bine in continuare. Impartim aluatul in atatea bucati cate rulouri vrem sa facem. Lasam sa se odihneasca 30 de minute. Intindem aluatul dreptunghiular si il presaram cu umplutura dupa care il stropim cu rom. Indoim capetele si rulam strans. Ungem pe deasupra rulourile cu galbenus de ou si lasam sa se odihneasca 1 ora la loc nu prea cald. Se pune in frigider pana a doua zi dimineata. Cand se scoate de la rece se unge cu albus de ou, se asteapta sa se usuce albusul, dupa care se inteapa din loc in loc si se pune in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute. Cand prajitura s-a racit de tot, se feliaza.