E nevoie de retete standardizate pentru produsele traditionale

Autoritatile vor sa curete piata de produse contrafacute si vandute ca traditionale, insa eforturile sunt in zadar, daca retetele nu vor fi standardizate.

Romania e plina de produse vandute ca fiind traditionale, insa chiar si autoritatile sunt de acord ca nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt facute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica un ordin care va reglementa procedura de atestare a produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea realizarii unui Registru National cu acestea.

Pentru unii producatori, vestea inregistrarii retetelor consacrate e buna. “Se va face ordine in piata. Noi, romanii, avem printre cele mai bune produse traditionale si nu se folosesc chimicale, asa ca e bine sa existe o lista actualizata cu cei care respecta legea”, este de parere Culita Tarata, fondatorul TCE 3 Brazi, grup care detine si o unitate in care sunt produse preparate traditionale din carne.

Bibiana Stanciulov, patroana firmei care face magiunul de prune Topoloveni, nu crede ca aplicarea noilor reglementari va reusi sa curete piata de “falsuri”, cat timp nu exista standarde pentru fiecare tip de produs. “Cat timp producatorii nu isi vor standardiza reteta pentru ca autoritatile sa stie ce trebuie sa urmareasca la un control, totul este in zadar”, a declarat Bibiana Stanciulov .

De exemplu, in cazul magiunului de prune exista un standard legal, prin care toate produsele etichetate sub aceasta denumire trebuie sa contina minim 55% substanta uscata solubila. Astfel ca nu mai poate fi vanduta pasta de fructe cu gelatina si arome drept magiun.

A produce un aliment dupa o reteta consacrata romaneasca inseamna ca produsul respectiv are aceeasi compozitie ca aceea folosita de bunici sau strabunici. Pentru a fi in Registrul National, producatorii trebuie sa depuna o cerere de inscriere si documente care sa arate ca folosesc retete ca pe vremuri la directia judeteana agricola.

 


Cautare