Produs traditional din Racatau, judetul Cluj, in curs de atestare


Producator - Mariana Baciu

  • Data nasterii: 6 ianuarie 1956
  • Locul nasterii: orasul Cluj
  • Domiciliul: sat Muntele – Rece, nr. 133, comuna Maguri - Racatau


Descrierea zonei Muntele-Rece

Satul Muntele - Rece apartine, alaturi de satele: Racatau si Maguri, de comuna Maguri- Racatau, avand in componenta aproximativ 350 de case.

Comuna Maguri – Racatau este situata pe valea Somesului Rece într-o zona deosebit de pitoreasca, ocupand cea mai mare suprafata a judetului Cluj, ca întindere, comparativ cu celelalte comune.

In aceasta zona, o serie de teritorii au fost declarate arii protejate, ca rezultat al potentialului semnificativ de resurse naturale existente în zona.


Afinata - Descrierea generala a produsului

Afinata este un produs natural, la a carui obtinere se folosesc urmatoarele ingrediente:

Afine – materia prima de baza, recoltate de pe pantele abrupte, protejate Impotriva distrugerii de catre animale;

Zahar – achizitionat de la centrele de comercializare.


Afinata - Modul de prezentare a produsului finit

Produsul finit se depoziteaza in damingene de plastic cu o capacitate de 10 – 15 litri.

Caracteristici organoleptice:

  • gust dulceag, piscator dat de alcool;
  • culoare rosu- albastrui;
  • termen de valabilitate de 1 an;
  • prezinta miros Intepator, tare, cu aroma de afine Imbibate cu alcool.


Delimitarea ariei geografice

„Afinata” este un produs obtinut In gospodaria proprie, prin metode simple, specifice, de macerare, nefiind supus niciunui proces de transformari chimice.

Procedeul de obtinere a afinatei

Se culeg afinele la sfArsitul lunii iulie inceputul lunii august, cu ajutorul hreabanului (o unealta cu gheare si suport pentru cresterea eficientei in colectarea afinelor).

Într-o damingeana de 5 kg se pun: 2 kg de afine; 1 kg de zahar.

Se lasa 2-3 zile la macerat, timp in care afinele lasa un sirop.

Peste afine se pune alcool prefacut(1 l de alcool /1,5 l de apa).

Pentru a mai pierde din tarie, apa impreuna cu alcoolul se pun la fiert, pentru a da un clocot, dupa care se lasa sa se raceasca.

Se toarna in damingeana peste afine.

Se depoziteaza la rece, de unde se poate consuma, in special pentru tratarea unor afectiuni (dureri de stomac).

Traditionalitatea

Acest produs este specific acestei zone, datorita potentialului deosebit de resurse naturale.

Traditionalitatea produsului este data de procesul tehnologic de preparare, de reteta si de simplitatea si rapiditatea prepararii acestuia.

Aspecte economice si ecologice:

  • materia prima utilizata este obtinuta direct, din natura, fara cheltuieli de achizitionare;
  • tehnologie simpla de obtinere a produsului finit;
  • ingredientele utilizate sunt originale, naturale, specifice zonei, fara pericol de contaminare cu diverse substante poluante.