Toba (casul de porc)

Toba (casul de porc), face parte din grupa preparatelor traditionale romanesti (preparat ce este nelipsit in gospodariile romanesti in perioada sarbatorilor de iarna).

Toba se numara printre multe alte produse traditionale romanesti, ocupand un loc de frunte, cum ar fi: sarmale, caltabos, carnat oltenesc, balmos, mamaliga tocanita, miel impanat, purcel la protap, etc.

INGREDIENTE: 1⁄2 din carnea si grasimea de la capul de porc, 1⁄2 din carnea fiarta, 1⁄4 din sorici, limba curatata de pielita, condimente: piper, ienibahar, usturoi.

MOD DE PREPARARE: Toata carnea fiarta se taie in cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie fasii cu grosimea de 2 cm si lungimea de 4-5 cm. Soriciul se taie fasii de 2 cm. Separat, se strecoara 500-600 ml supa (fara grasime) din oala in care s-a fiert capul de porc si soriciul. Cand toate sunt pregatite, materialul taiat (fasonat) se presara cu 1⁄2 lingurita cu piper macinat, 1⁄2 lingurita cu ienihabar macinat si mujdeiul (8-10 catei de usturoi sau dupa gust) taiati si presarati cu o lingurita de sare, apoi striviti cu dosul unei linguri de lemn, apoi se oparesc cu supa, srecurata fierbinte prin strecuratoare peste tot materialul cu care se amesteca. Sarea nu mai este necesara, daca si supa a fost putin sarata.

Compozitia se pune cu lingura in stomacul si vezica pregatita (daca este compozitia mai multa), alternand bucatile ca sa fie variat asezate, apoi se toarna zeama peste ele cat sa le cuprinda pana la nivelul carnii. Se leaga orificiile, lasand putin spatiu gol pana la legatura, pentru dilatarea lichidului in timpul fierberii. Se introduc tobele intr-un vas cu apa clocotita, cu legaturile in sus, dar focul se reduce imediat ca apa sa fiarba fara nici-un clocot 1-2 ore (dupa marime). Daca aerul umfla tobele (cand se dilata), se inteapa cu acul gros, numai in partea de deasupra, ca sa iasa aerul. Cand a trecut timpul prescris, se scot cu strecuratoarea si se aseaza pe o planseta cu legaturile in sus. Deasupra se pune o alta planseta cu o greutate de cca 1 kg peste ea, ca sa nu preseze prea mult, sa nu iasa zeama afara (aspicul), lasandu-se asa pana a doua zi, cand se poate consuma proaspata. Rece, se scoate, se aseaza pe platou, servindu-se cu zeama de lamaie, mustar, ceapa verde, hrean.