In aceasta zi, in mod traditional se taie porcul si tot gospodarul se apuca de pregatirea mezelurilor.

Reteta culinara traditionala:

Se ia: 750 grame de carne de porc proaspata (ceafa); 750 grame splina; 750 grame fleica; 450 grame ficat; 300 grame sorici; 300 grame rinichi; 5 capatini de usturoi; 100 grame de untura, un pahar de vin alb.

Maruntaiele, precum si celelalte feluri de carne se spala de sange si se taie in bucatele mai maricele; tuturor li se da piper si boia de ardei iute.

Intr-o tigaie mare se pune la incins untura si se pune carnea la prajit.

Usturoiul curatat se piseaza bine pana ajunge pasta (i se pune si putin apa).

Atunci cand carnea este prajita bine, se adauga un praf de sare, se toarna mujdeiul si paharul de vin alb.

Mai lasati un pic pe foc, sa dea vinul cateva clocote.

Nota:

Ignatul (20 decembrie ) este ziua Inaintepraznuirii Nasterii dupa Trup a Domnului si ziua Sfantului Ignatie Teooforul numita „Ignat” in popor. In aceasta zi, in mod traditional se taie porcul si tot gospodarul se apuca de pregatirea mezelurilor.

Alexander REINHARDT - Povetele Maicii Sofronia (Retete traditionale de post si de dulce)